Pásztor Eszter blogja a felnőttképzésről: Az új felnőttképzési akkreditáció, azaz az engedély, és amit most tudunk róla, 1. rész

2013. augusztus 14., szerda

Az új felnőttképzési akkreditáció, azaz az engedély, és amit most tudunk róla, 1. részSzokták mondani, hogy az időzítés minden.
Az új felnőttképzési törvény szerint már csak pár napig, augusztus 31-ig tudsz intézményakkreditációt kérelmezni.
Mi lesz utána? Húúúú, rengetegen kérdezitek. Szeptember 1-től elvileg él az új felnőttképzési rendszer, az új akkreditáció, az engedélyeztetés.

Rengetegen kérdeztek ezzel kapcsolatban, ezért elkezdtem összeírni egy FAQ-t, azaz a gyakran kérdezett kérdések listáját.

K: Meddig lehet akkreditációt szerezni?

V: Intézmény és program akkreditáció 2013. augusztus 31-ig adható be. Ha nincs meg még a program akkreditáció, akkor már nem tudsz intézményakkreditációt szerezni, csak engedélyért folyamodhatsz majd az új rendszerben, elvileg szeptember 1-től.

K: Meddig lesz érvényes a meglévő intézményakkreditáció?
V: Amennyiben 2013. január 1. előtt szerezted, úgy 2014. augusztus 31-ig (kivéve, ha előtte amúgy is lejár).
Amennyiben 2013-ban szerezted, úgy 2015. március 31-ig.

K: Melyek lesznek a felnőttképzési engedély megszerzésének feltételei?
V: Az új felnőttképzési törvény már megjelent júniusban, ezért már van egy kialakult képem, hogy mi is fog kelleni az új engedélyeztetési eljáráshoz. A végrehajtási rendeletre, magyarul, hogy mit is kell majd csinálni és mi lesz, még várunk.


K: Mikorra várható a végrehajtási rendelet megjelenése?
V: 2013. augusztusra ígérték, ami jó eséllyel meg is fog történni, de biztosak csak akkor lehetünk benne, amikor már megjelent. Türelem, az ugye rózsát terem. :-)

Addig is, kellemes, hosszú hétvégét kívánok Neked,


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése