A felnőttképzési engedély első lépése



Kezdetben vala a felnőttképzési akkreditáció. A programakkreditáció és az intézményakkreditáció. Ez a rendszer egy paraszthajszálnyival több, mint egy évitzedig élt. Az új felnőttképzési akkreditáció a felnőttképzési engedély. Lényege ugyanaz, mint a régi akkreditációnak, apró részleteiben különbözik tőle. 

A régi akkreditációban külön képzési programokat is akkreditáltathattál, ez volt a programakkreditáció. A legnagyobb különbség a régi és az új rendszer között az, hogy most, az új rendszerben, a felnőttképzési engedélyben nem "akkreditálhatsz" csak programot, mert egyszer mindenképpen végig kell vinned a teljes eljárást.

Ez azt jelenti számodra, hogy ami a régi rendszerben az intézményakkreditáció volt, az most az engedély. Tehát ha egy képzési programot akarsz engedélyeztetni (régi nyelven: akkreditálni), akkor is végig kell vinned az egész hacacárét. Vagyoni biztosítékkal, minőségbiztosítással, személyi, tárgyi feltételekkel, mindennel együtt. 

Mi ennek az egész eljárásnak az első lépése? 
Ennek a nagy utazásnak az első állomása az, hogy felgyűröd a ruhaujjad, megírod a képzési programot, amit engedélyeztetni akarsz. Zárójelben megjegyzem: ha van érvényes programakkreditációd arra a képzésre, amit engedélyeztetni akarsz, akkor most még egy ideig programakkreditációval is beadhatod az engedélyezési kérelmet.

Ha nincs programakkreditációd, akkor nem marad más hátra, sóhajtás és programírás. Jó móka az! :) Amikor készen vagy a naaaaagy művel, utána azt előminősítteted egy felnőttképzési szakértővel. Vigyázz, mert az előminősítés szükséges, de nem elégséges feltétel ahhoz, hogy engedélyezett legyen a képzés. Amikor előminősítteted a programot, akkor van egy előminősített programod, de még nincs engedélyed. A program előminősítettése az engedélyezés első lépése.

A felnőttképzési engedély megszerzésével és program előminősítéssel kapcsolatban folyamatosan keresnek. Önmagában program előminősítéssel nem foglalkozom a saját területemen sem. A teljes felnőttképzési engedélyezési eljárással foglalkozom, ebben adok tanácsot. Ennek része a program előminősítés, amit felnőttképzési szakértő tud Neked megcsinálni.  

Hogyan válassz felnőttképzési szakértőt program előminősítésre? Segítségképpen összeállítottam egy 20 pontból álló csekklistát, amely megkönnyíti a felnőttképzőknek a kiválasztást.
Ez a csekklista a tegnapi Informátorban jelent meg először, Felnőttképzési Business Informátor előfizetőknek a dokumentumsablonoknál folyamatosan elérhető.

A felnőttképzési engedély rendszer egyelőre még friss és harmatos. Ami biztos, hogy ha egy képzést engedélyeztetni akarsz, akkor az első lépés a képzési program megírása és előminősíttetése. 


Sok tanfolyamot kívánok Neked, 


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő és Tanácsadó


Ui: hogyan válassz felnőttképzési szakértőt program előminősítésre? A csekklistát az felnőttképzési magazin, az Informátor tagjai a dokumentumsablonoknál megtalálják.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?