Amiért Neked fontos, hogy jól felkészülj a felnőttképzési engedélyre



Belevágok a lecsóba. Vagy a húsvéti tojásokba. Placcccs. :-) 
Amiért Neked fontos, hogy jól felkészülj a felnőttképzési engedélyre, a nyilvánvaló okok mellett, az nem más, mint hogy a felnőttképzési engedély eljárásánál nincs tartalmi hiánypótlás.

Mielőtt tompa sikollyal elmenekülnél az áprilisi napsütésbe, hogy miért beszélek én Veled kínaiul, várj, lefordítom a szöveget hatóságiról magyarra. A tartalmi hiánypótlás egy hatósági eljárásnál az, amikor a hatóság felszólit, hogy pótolj, mert valami nem jó abban, amit csinálsz. Ha határidőre és paragrafusoknak megfelelő hiánypótlást küldesz be, akkor rányomja a pecsétet arra, amit kérelmeztél.

Ez volt az intézményakkreditációnál is. Volt lehetőség tartalmi hiánypótlásra. A felnőttképzési engedélynél nincs így. Réz András filmesztéta, akinek nagy előszeretettel jártam előadásaira az egyetemen, szokta volt mondani: a lábjegyzet lábjegyzete következik. A lábjegyzet lábjegyzete: a tartalmi hiánypótlás a szakmai és a nyelvi programkövetelmények benyújtásánál továbbra is ott van, mint lehetőség. Lábjegyzet lábjegyzete bezárva.


Mit jelent Neked a gyakorlatban, hogy a felnőttképzési engedélynél nincs tartalmi hiánypótlás? 


Ahhoz, hogy ezt pontosan átlásd, nyúljunk vissza az intézményakkreditációhoz. A felnőttképzési engedély gyakorlatilag, ha leegyszerűsítve akarom mondani, az új akkreditáció. Gyakorlatilag ugyanazon elvek alapján működik: a képzések minőségének fejlesztése. 

A kérelem beadása után, akár csak az intézményakkreditációnál, a felnőttképzési engedélynél is kb. 3-4 hétre rá jönnek ki Hozzád szakértők helyszíni szemlére. Kijönnek, megnéznek mindent, amit a felnőttképzési törvény és felnőttképzési rendelet, egyéb jogszabály paragrafusai előírnak. Megírják a jegyzőkönyvet. Eddig ugyanaz a szitu, mint az intézményakkreditációnál volt. A különbség itt jön. 

Az intézményakkreditációnál, ha a jegyzőkönyvbe beírták, hogy valami tartalmilag nem kóser, paragrafusilag, akkor a FAT (leánykori nevén: Felnőttképzési Akkreditáló Testület) felszólított, hogy hiánypótolj. 

Az engedélynél a hatóság, az NMH nem fog felszólítani tartalmi hiánypótlásra.
Felmerülhet Benned a kérdés: akkor most mit csinálhatsz? És itt jön a képbe a jó felkészülés és az, hogy tudd, mivel jár ez az egész eljárás. Ugyan tartalmi hiánypótlásra nincs lehetőséged. 
DE. 
Tudod, mindig van egy de. :-) Arra van lehetőséged, hogy az eljárás során bármikor nyilatkozatot tegyél. Akár a jegyzőkönyvbe beírhatod, amit javaslok, akár a szemle után a hatóságnak elküldve, akár plusz dokumentumokkal is megspékelve. Ehhez persze értened kell, hogy mi áll a jegyzőkönyvben. Ahhoz, hogy nyilatkozatot tégy, értened kell, hogy mit rontottál el.

Hiába lehet nyilatkozatot tenni, ha nem tudod, hogy Neked kéne ilyet tenned és ha kéne, akkor mi legyen benne. Éppen ezért most, sokkal jobban, mint az intézményakkreditációnál, kulcsfontosságú, hogy tudjad, mit csinálsz.

Nem vagy még biztos abban, hogy mivel jár a felnőttképzési engedély? Kétségeid vannak, hogy Neked kötelező-e, vagy választható? Mielőtt belevágnál a felnőttképzési engedélybe. 

Mivel a felnőttképzési engedély kérelemnél nincs tartalmi hiánypótlás, ezért fokozottan fontos, hogy tudd, mit csinálsz és így vágj bele a felnőttképzési engedélybe. Hogy csak kellemes meglepetések érjenek. :-)

Sok tanfolyamot kívánok Neked, 

Pásztor Eszter 
Független Felnőttképzési Szakértő 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?