VÉGE a "nyugdíjas" állásoknak!


Te mikor költöttél utoljára, saját pénzedből a saját képzésedre?

Új műkörmösöm van. Megkérdezte tőlem: "Szereted a munkádat?" Mire én, hosszú hatásszünet után: ingyé' nem csinálnám, azért is hívják munkának, de vannak benne részek, amiket már egészen megkedveltem. Jót nevetett és azt mondta, legalább őszinte vagyok. 

Ez a harmadik karrierem. Vízöntőként a változások előfutára vagyok. Akkor is, ha ezért komplett idiótának néznek. Sőt, sokszor pont ezért. A vízöntő hatalom jegy. Nincs annál nagyobb hatalom, mint vizet vinni oda, ahol addig nem volt. És mi most a Vízöntő kor hajnalán vagyunk.

Képzőként Te vizet vihetsz oda, ahol addig nem volt, a Vízöntő korban.
Felkészültél erre? Tudsz élni ezzel a lehetőséggel?

Az úgynevezett "nyugdíjas" állásoknak befellegzett. Annak a világnak vége, hogy emberek huszon x évesen megszereztek egy papírt, hívjad mondjuk diplomának. Utána elhelyezkedtek valahol és ugyanarról a helyről mentek nyugdíjba 60 évesen. Lehet persze ezt a kort visszasírni. 
Ettől még a világ halad tovább és egy életpálya során a jövőben egy ember többször fog majd 180 fokos fordulattal karriert váltani.
Vagy éppen szakmailag akar fejlődni, hogy jobban fizető munkát csípjen meg magának.
Mivel olyan gyors a technikai fejlődés, egy adott területen is folyamatos új információkra, új készségekre van szüksége annak, aki a munkájában fejlődni akar, jobb munkát akar magának. 

Mit jelent ez Neked, mint képzőnek? Azt, hogy amikor egy ember karriert vált, vagy készül karriert váltani, vagy egyszerűen csak a saját szakmájában fejleszteni szeretné magát, akkor szüksége van tréningre. Szüksége van tudásra. Szüksége van információra. Szüksége van képzésre. Ezt nyújtod Te, mint képző.

Rengeteg statisztika mutatja, hogy Magyarország az EU-n belül igen csak hátul van önképzésben. Magyarul: az EU fejlett országaihoz képest kevesen költenek saját maguk fejlesztésére.

Te mikor költöttél utoljára saját magad fejlesztésére? Hány tréningen, tanfolyamon voltál az elmúlt fél évben?

Én két tréningen voltam az elmúlt 6 hónapban. Zsolt három tréningen. A következő fél évben behozom, év végéig még minimó kalkuló két tréningen akarok részt venni.

Intézményvezetőként anno kiütést kaptam azoktól a tanároktól, akik szidták a résztvevőket, mondván, milyen hülyék, miért nem értik már meg ezt meg azt stb. Ezektől a tanároktól rövid úton meg is szabadítottam az ügyfeleimet és magamat is. Előtte megkérdeztem: a továbbképzéseken kívül, amit én adok Neked havonta egyszer, ingyenesen, Te mikor költöttél utoljára a saját képzésedre, a saját pénzedből? Mikor nyúltál a zsebedbe azért, hogy valami újat tanulj? Mikor voltál Te résztvevő másnál? Csönd volt a válasz. Népszerű voltam. :-))))

Tartsd észben, ha Te költesz másoknál, akkor mások is fognak Nálad költeni.
Javítsuk együtt a felnőttképzési statisztikákat és ami ennél még sokkal fontosabb: javítsuk saját magunkat és az iparágunkat!
Még ha nem is váltasz szakmát, fejlődik a világ, fejlődik a saját szakmád is. Fejlődik, változik minden. Tarts lépést a változásokkal. És előbb-utóbb a bevételeid is lépést fognak tartani a változásokkal. 

Felnőttek képzéséből élsz, pontosan tudod, hogy milyen fontos, hogy fejlődjenek a soft készségeid. Hogy jobb legyél. Hogy bele tudj nézni a tükörbe és ki tudd mondani, Te tettél magadért és ezzel együtt tettél másokért is.
Ráadásul olykor nem árt a cső másik végén lenni, résztvevőként. Biztos fogsz látni olyan dolgokat, amelyeket mások jobban, vagy éppen csak máshogy csinálnak. Ezek a tapasztalatok ötleteket fognak adni a céged (nem utolsó sorban: bevételeid) és önmagad fejlesztéséhez. 


Sok tanfolyamot kívánok Neked, 

Pásztor Eszter 
Független Felnőttképzési Szakértő

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?