Pásztor Eszter blogja a felnőttképzésről: A képzési program és az őrületek

2014. augusztus 14., csütörtök

A képzési program és az őrületek"Neeeee! Ezt komolyan mondod? Meg van kötve a kezem???"
"Lássuk, akkor dobhatom ki azt, amit eddig csináltunk? "Felkiáltások ügyfelektől, amikor rájönnek, hogy amit leírtak a képzési programban, azt úgy is kell csinálniuk. A képzési programokkal kapcsolatban rengeteg tévhit, félremagyarázás, rossz gyakorlat van. Miért? Hát először is, lássuk csak, a programnak, ha már itt tartunk, szakmailag mindenképpen érdemes jónak lenni. DE. Tudod, mindig van egy de. Nem elég jónak lenni, annak is kell látszani. Szóval a programot olyan szempontból is érdemes megírnod, hogy azt a programot majd később használnod is kell ÉS ellenőrzéskor mindig a programot hasonlítják össze a szakértők a tanfolyami papírmunkával.

A problémák a képzési programoknál nem akkor jönnek ki, amikor megírod a programot. Neeeem, kérlek, akkor szépen, csendben elbújnak.

Mikor jönnek ki? 

Akkor, amikor használni kezded, és/vagy ellenőrzésed lesz.
Persze, engedélyezett/akkreditált (még egy ideig, a jogszabályoknak megfelelően) programokról beszélek. Szóval ellenőrzéskor bizony meglehetősen fájó módon elő tudnak jönni az addig rejtett csapdák és hogy képzavarral éljek, szépen Rád vetik magukat.

Ha a programban túlcizelláltál mindent és nem dokumentáltad ezt a túlcizelláltságot, könnyen bajba kerülhetsz. Félreérthető, vagy két helyen két különböző módon szereplő információk is a büntetések és izzadtságos ellenőrzések tárházát rejtegetik.

Mi egy képzési programnál a túlcizellálás?

Ha olyat írtatok le, amit csak bizonyos esetekben tudtok tartani, de mindig nem. 8 év és 300 tanácsadás tapasztalata: valahogy mindenki a képzési programnál jó kislánynak/kisfiúnak akar látszani és olyat beleírni, amit max. néha tud csak betartani.

Láttam már olyan képzési programot, ahol a számonkérés kb. így volt egy 100 órás tréningnél: írásbeli házidolgozat a képzés végén, külön projektterv, szóbeli prezentáció a csoportnak, majd pár hónap elteltével írásbeli visszajelzés a projektterv elkészültéről és a képzés ekkor ér véget. Ez szakmailag nagyon szép. Gyönyörű.

Adminisztrálni, minden tréningnél betartani és betartatni, nyomon követni egy adminisztratív rémálom.

Neked az a jó a mindennapi gyakorlatod szempontjából, ha van egy szakmailag összeszedett, jó programod, amihez tudsz ragaszkodni. Nincs túlbonyolítva, nincs agyoncizellálva, de a lényeg benne van. Olyan program, amit minden körülmények között be tudsz tartani. Akkor is, ha a tantermen kívül esik a hó és fú a szél, akkor is, ha a programot író tanár éppen tífuszjárvány áldozata, és akkor is ha az ügyfélszolgálatos felmondott egy táppénzes papírt lobogtatva.

Egy ilyen, valóban a mindennapi életben használható és a jogszabályoknak is megfelelő program megalkotása valódi odafigyelést és hozzáértést igényel, már közép távon is meghozza gyümölcsét, pl., hogy nem őrülsz bele az adminisztrációba és nem lesznek a papírmunkádban rejtett csapdák.


Sok tanfolyamot kívánok Neked, Pásztor Eszter
 Független Felnőttképzési Szakértő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése