Létezik olyan, hogy "csak" nyilvántartásba vétel?



Ismered a régi viccet? Hogy azt mondja:
Béla újságolja Karesznak: Képzeld, olvastam a lapokban, hogy az adóhivatal áfacsalókat keres. Felhívtam őket, de azt mondták, hogy ez nem egy álláshirdetés.

Ahogy a mellékelt vicc mutatja, egy szót, fogalmat többféleképpen is lehet értelmezni. :-)
Ilyen szó felnőttképzésben pl. a "nyilvántartás".
Az új felnőttképzési törvény tavaly ünnepelte első szülinapját.
Érdemes időről-időre újra elővenni a legalapvetőbb változást, amit hozott, az e-mailekből ezt olvasom ki, többek között.

Többször érkeznek olyan kérések, hogy az adott képző cég "csak" nyilvántartásba szeretné magát vetetni, engedélyt nem szeretne. Ez a régi felnőttképzési rendszerben egy teljesen reális, bevett lehetőség volt. Sőt, gyakorlatilag így lehetett felnőtteket képezni.
Volt a felnőttképzési nyilvántartás, ahová pár ezer forintért bejelentkezett a delikvens és  abrakadabra! máris hivatalosan felnőtteket képzett. Ha áfamentességet akart, akkor megszerezte a programakkreditációt. Ha más, egyéb, szintén zsíros falatokat, akkor az intézményakkreditációt.

Az új felnőttképzési rendszer máshogy működik. Hogyan? Lássuk. :-) 

"Csak" nyilvántartásba vétel nincs.
Mi van helyette? Engedélyezett és nem engedélyezett képzések vannak.
Az új felnőttképzési rendszerben képzőként választhatsz: ha állami, vagy EU-s pénzeket szeretnél, akkor teljes állami felügyelet alá teszed magad, azaz megszerzed a felnőttképzési engedélyt.
Ha nem szeretnél állami, vagy EU-s pénzeket, a szabadpiacot választod, tehát saját ügyességből boldogulsz a piacon. Azt csinálsz, amit akarsz, nem szerzed meg a felnőttképzési engedélyt.

Kis túlzással: felnőttképzési rendszerben vagy senki sem tudja, hogy ki vagy, vagy engedélyed van.
Az első változatnál nem vagy regisztrálva felnőttképzőként és gyakorlatilag azt csinálsz, amit akarsz, teljesen legálisan. Kivéve persze néhány képzési formát, pl. OKJ, amit kötelezően csak engedéllyel lehet csinálni, szabadpiaci alapon nem.

A második változatnál felvállalod a hivatalos nyilvántartásba bekerülést és a kötelezettségeket, cserébe az engedéllyel járó lehetőségekért. 


BUÉK :-),

Pásztor Eszter

Itt tudsz még a felnőttképzési engedélyről részleteket megtudni:

Hogyan kezdj bele a felnőttképzésbe? 
Felnőttképzési engedély az áfamentesség miatt?
5 bevált recept felnőttképzési szerződéshez 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?