Miért lőnél vakon, sörétes puskával a sötétbe?



Több projektnél, mint amit egyáltalán meg merek számolni, dolgoztam azon, hogyan érdemes felépíteni és megalkotni a képzési programokat. Ezek a programok gyökeresen különböző képzési területeken voltak.

A tapasztalatokból építkezve kifejlesztettem egy-két sarkalatos koncepciót és jellegzetes módszert, amelyek átvihetők egyik képzési területről a másik képzési területre. Miért? Hogy később sikerrel működtethető legyen a képzési program. Mindezt úgy, hogy közben a jogszabályoknak is megfeleljen, persze, mert azt sem lehet feledni. Hogy is tudnánk!

Bármikor, amikor felnőttképzési engedélyről beszélünk, beszélnünk kell a célokról.

A legtöbb cég, ugyanúgy, ahogy a legtöbb ember, sokszor vakon lő sörétes puskával a sötétbe.
A lövészet kemény. Miért tennéd még keményebbé? Az engedélynél nem babra megy a játék, ezért már az elején nem mindegy, hogyan vágsz bele.

Az engedélynél alapvető, hogy tudd, melyik területen akarsz elindulni. Mi a célod? Miért akarod az engedélyt és kiknek akarsz, mit, hogyan és hány órában oktatni? Ha ez világos, akkor minden más sokkal könnyebben a helyére kerül. Mint egy kirakós játéknál, amikor már kezdenek körvonalazódni a kontúrok és kezdenek helyrerakódni a dolgok.

"A": OKJ.
ha OKJ-s képzést akarsz végezni, akkor kötelező a felnőttképzési engedély.

"B": egyéb szakmai képzések, vagy ahogy nemrég hallottam egy szűk körben, népnyelven: "kis OKJ". Olyan képzések, amelyek nem OKJ-s képzések, mégis szakmai képzésnek minősülnek.
Az engedély akkor kötelező ezeknél, ha támogatott (értsd: pl. pályázat) képzésként csinálod.
Vagy pályázni akarsz, vagy más akarja Nálad elkölteni a pályázati pénzt.
Vagy éppen a képzés végén szakmai végzettséget akarsz adni a résztvevőknek, akik sikeresen elvégezték a képzést.
Vagy az ÁFA mentességet szeretnéd.
Ezekben az esetekben érdemes engedélyben gondolkodnod.

"C": nyelvi képzések
Az engedély itt is "csak" akkor kötelező, ha ÁFA mentességet akarsz, vagy támogatott a képzés, tehát vagy Te pályázol, vagy más rendel meg Tőled engedélyezett képzéseket. Mostanában már nagy, vagy nagyobb cégek a beszállítóiknál kérik azt is, hogy engedélyezettek legyenek a képzések, akkor is, ha nem támogatásra megy a képzés.

"D": egyéb képzések, leegyszerűsítve: készségfejlesztés, tréningek.
Bármi, ami nem közvetlenül a munkához kell, hanem az emberek általános készségeit, képességeit fejleszti.
Itt sem kötelező az engedély, akkor szerzik meg, ha ÁFA mentességben, megrendelőnek tartott képzésekben, vagy presztízsben gondolkoznak.


Ha tudod, miért csinálod az engedélyt és milyen körben, akkor máris leegyszerűsödik a dolgod, hogy mit szükséges tenned, amikor a képzési programot összeállítod. Mit is? Lássuk csak.


OKJ? Az adott szakmára vonatkozó szakmai és vizsgakövetelmények a Bibliád és az OKJ rendelet: 150/2012. (VII.6.) Korm. rendelet.

Egyéb szakmai képzés? Az elfogadott szakmai programkövetelmények között keress egy Neked megfelelőt. Ha nincs olyan, ami Neked jó, akkor nincs mese, meg kell alkotnod egyet. És persze elfogadtatni.

Nyelvi? Ugyanaz, mint a szakmainál. Az elfogadott nyelvi programkövetelmények között keress egy szimpatikusat és az alapján tudod megírni a programod. Ha nincs olyan, ami számodra használható lenne, akkor szintén nincs mese, meg kell alkotnod egyet. És persze elfogadtatni.

Egyéb képzés? Itt a többihez képest viszonylag szabad kezed van. Azért írom, hogy viszonylag, mert attól még, hogy nem A, nem B és nem C képzési kör, egyáltalán nem biztos, hogy D. A hatóság garantáltan meg fogja húzni a programod, ha nem a D képzési körbe tartozik. És ez még a jobbik eset. Sokkal rosszabb, ha mondjuk pár év múlva, egy ellenőrzésen teszik ugyanezt és még meg is büntetnek. Ezt nem ijesztgetésből írom, hanem azért, hogy tudj róla és körültekintően cselekedj.

Az első lépés az engedélynél: meghatározod, miért akarod megszerezni és kinek, mit akarsz oktatni, hány órában, hogyan és milyen eredménnyel. Az nem elég, ha csak azt mondod: mert kell a papír.
Az engedélynél a megszerzése csupán a kapun való belépés.
Az igazi eredmények, a bevételek, a nyereség, az értékteremtés onnantól jön, hogy megszerezted. Meg is kell tudnod tartani, hogy Neked is, a megrendelőidnek és a résztvevőknek is értéket termeljen.

Számos képző van, ismerek ilyeneket nem egyet, és nem kettőt, akik bőven ki tudják kihasználni az állami "jogosítvány" nyújtotta előnyöket. Miért? Mert a céljaik világosak és hosszú távra terveznek. Nem csak arra koncentrálnak, hogy azonnali bevételt hozzanak egy bizonyos megrendeléssel, aztán utánuk a vízözön. Ha csak erre építenének, akkor az üzleti ÉS szakmai koncepciójukat futóhomokra építenék.

Hosszú távú működésben gondolkodnak, világos célokkal. Az engedélynél ez különösen fontos, mert sok minden múlik rajta. Az engedély valódi értéke a megtartásában rejlik. Az engedélyt nem elég megszerezni. Meg is kell tudni tartani.

Ehhez szükségesek a kristálytiszta célok.



Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter


Még többet olvashatsz itt a felnőttképzési engedélyről:

Papírhalmok a képzéseknél
Mire jó a felnőttképzési engedély?
5 bevált recept felnőttképzési szerződéshez



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?