Hogyan méred egy képzés minőségét? Avagy a minőségbiztosítás apró, ám de annál fontosabb szelete



 Hogyan befolyásolják az oktatóid a cégedet?


Ha a felnőttképzési engedélyt azért csinálod, mert kötelező és "kell a papír", nos, megértem. Vannak benne nemszeretem dolgok. Az egyik kedvencem az elégedettségmérő kérdőívek dokumentálása. Irreális. Szerintem nem életszerű, nem 21. századi a módja, de, ahogy szoktam mondani, ez van, ez a szabály, ezzel főzünk.

Ha megkapargatod a felszínt, rájössz, az engedély több, mint csak egy "papír". Tud Neked is és az ügyfeleidnek is segíteni abban, hogy fejlődjetek. 

Hogyan? Lássuk csak. 

Igen, mivel bizonyos esetekben kötelező, ezért a felnőttképzési engedély és a mögött lévő jó elképzelések is úgy járnak, ahogy az orosz nyelv járt anno. Ma már az idő megszépíti és patinásítja az emlékeket. Azonban még élénken emlékszem, hogy utálta tanulni az oroszt a gyerekek 90 %-a. Miért? Mert kötelező volt. 

Kicsit így járt az engedély is. Szeretnéd, hogy fejlődj, fejleszd a céged és így egyre jobb legyél? Ha odafigyelsz, akkor felfedezel a felnőttképzési engedélyben is olyan területeket, amelyek segítenek Neked ebben. Például a képzések minőségének fejlesztésében.

Egy képzés minőségének egyik tényezője a tanár. Az oktató. 
Én is ott kezdtem. A fenti bögrét a volt főnöknőmtől kaptam, anno, vagy 15 évvel ezelőtt. Nagy elismerés volt. Pedig "csak" egy bögre. Mégis, mennyivel több, mint egy bögre! Motivált, hogy folyamatosan a világ legjobb tanára maradjak. 

Honnan tudta a főnökség, Budapest akkor legnagyobb nyelviskolájában, hogy nekem érdemes ilyen bögrét adni? Mert rendszeresen látogatták az óráimat. Mindezt 20 évvel ezelőtt, amikor még a felnőttképzési törvény első rendszere sem létezett. 

OKJ-s, egyéb szakmai és nyelvi képzéseknél az engedély egyik feltétele, hogy oktatói minőségbiztosítási rendszered legyen. Ez az egyik legjobb változás az engedélyben, az akkreditációhoz képest. Ha pedig mindenféle kötelezettség nélkül, magadtól csinálsz komplett oktatói minőségbiztosítási rendszert, akkor szuper vagy!

Mi lehet része az oktatói minőségbiztosításnak? 
Például az óralátogatás. Az egyik legfontosabb eszköze a képzések minőségének és minőségfejlesztésének. Félévente legalább egyszer érdemes megejtened. 

Neked is érdemes látnod, mit és hogyan tanít az oktató. Hogyan, mennyire vesznek részt aktívan a résztvevők az órán, milyen a csoport, mint csoport és hogyan viszonyul a tanár a résztvevőkhöz. Ezek mind-mind meghatározzák egy képzés minőségét. Igen, először feszengenek. De előbb-utóbb mindenki leveti a feszengést és előbukkan a valóság.
Egy óralátogatás olyan információkat szolgáltat Neked, amelyek egy elégedettségmérő kérdőívből sosem jönnek elő.

Az engedélyt nézheted úgy, mint egy kötelező, "nemszeretem" dolgot. Megértem. Nagyon sok benne a papírmunka és nagyon sok, apró részletre kell odafigyelned.

Azonban nézheted úgy is az engedélyt, mint ami segít Neked abban, hogy jobb legyen a céged. Ha jobb a céged működése, nagyobb forgalmad lesz, nagyobb nyereséged és jobban tudsz segíteni a hozzád forduló embereknek. Jobbak lesznek a képzéseid. Ez pedig jó Neked és jó az ügyfeleidnek is.  Mint egy jó párkapcsolat, mínusz a szex, az olykori veszekedések és a háziállatok.
Egy jó oktatói minőségbiztosítással a céged fejlődik, része lehet annak, hogy egy felfele tartó spirált tudj létrehozni. 


Sok tanfolyamot kívánok Neked, 


Pásztor Eszter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?