Hitek és tévhitek a külső értékelésről




Ahogy konok, protestáns nagyszüleimtől tanultam: hinni a templomban kell.
Más esetekben érdemes lehet utánanézni a tényeknek. Descartes például. Matematikus volt és őt tekintik a modern filozófia megalapítójának. Állítólag minden állítást megkérdőjelezett. Állítólag, mert még nem találták fel az időgépet (vagy igen?), nem voltam ott és nem láttam saját szememmel, ahogy Descartes kételkedik. Descartes-tól származik a "Je pense, donc je suis", azaz gondolkodom, tehát vagyok. Kételkedett a kijelentésekben és kereste az igazságot.

Hogyan kapcsolódik a kételkedés és az igazság keresése a kötelező külső értékelésekhez? 
Egyáltalán, mi a csudák azok a kötelező külső értékelések? 

A külső értékelés az, amit OKJ-s képzéseknél ("A" kör), engedélyezett szakmai képzéseknél ("B" kör) és engedélyezett nyelvi képzéseknél ("C" kör) kétévente kötelező megrendelni az egyik, erre kijelölt szervezettől. Egyéb, D körös képzéseknél NEM kell külső értékelés. A miniszter nevezi ki a külső értékelő szervezeteket.
A külső értékelő cégek, akik a minisztériumtól megkapták a jogot:
1. Educatio Plus Kft. (Székhely: 2141 Csömör, Szérűskert u. 9., adószám: 25081079-1-41)
2. EDUCERT Képzésmódszertani és Minőséghitelesítési Kft. (Székhely: 2440 Százhalombatta, Petőfi S. u. 13/A., adószám: 24313492-2-13)
3. Euroadvance Közgazdasági Tanácsadó Kft. (Székhely: 4551 Nyíregyháza-Oros, Deák F. u. 18., adószám: 11499277-2-15)
4. ÉMI-TÜV SÜD Minőségügyi és Biztonságtechnikai Kft. (Székhely: 2000 Szentendre, Dózsa György út 26., adószám: 10687105-2-13)
5. Felnőttképzők Szövetsége (Székhely: 1074 Budapest, Szövetség u. 37., adószám: 18044397-2-42)
6. Pallasz Group Kft. (Székhely: 1077 Budapest, Király u. 103. fszt. 3., adószám: 24903244-2-42)
7. TUDÁSPONT Oktatási, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. (Székhely: 1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 38. III. em. 3., adószám: 14439643-1-41)

FIGYELEM!
FONTOS FRISSÍTÉS: 

2016. 06. 18-tól a külső értékelés NEM KÖTELEZŐ, a kötelezettség megszűnt.  
A külső értékelést a hatóság tanácsadó testülete, a Felnőttképzési Szakértői Bizottság fogja intézni, egyelőre még nem tudni, hogyan. A pontos szabályokról később döntenek. 

2016. június

Rengetegen ismernek a felnőttképzésben. Ügyfelek, ismerősök, oktatásszervezők, oktatók, résztvevők, döntéshozók, szakértők. Több mint 1200 hírlevél olvasóm van. Hozzám olyan dolgok jutnak el, olyan dolgokat is el mernek a képzők nekem árulni négy szem közt, amit másnak nem.

Legelőször és leginkább, mielőtt bármibe belevágunk, szeretnék eloszlatni egy félreértést.
Azért is tartom fontosnak, hogy elvágjuk a tévhiteket, mert több különböző helyről hallottam ezeket.

Azt hallottam, hogy néhányan azt gondolják, hogy a külső értékelés egyfajta "átmenési pénz".
A tévhit az, hogy megrendelik, aztán csak kifizetik a díjat és a cég majd automatikusan átmegy az ellenőrzésen. Ahogy társam, Zsolt dohogva mondta: mit gondolnak, még mindig a szocializmusban élnek?

Rendszeresen tartom a kapcsolatot kollégákkal, akik közül többen külső értékelő szervezetnél dolgoznak. Van közülük egy olyan is, akivel sűrűn egyeztetek. Szerintem mindenki számára nyilvánvaló, hogy a külső értékelés nem a fentiekről szól.

A kötelező külső értékelés arról szól, hogy egy külső értékelő szervezettől a képző kétévente megrendeli az OKJ-s, engedélyezett szakmai és engedélyezett nyelvi képzéseknél (egyéb, azaz D körös képzéseknél NEM kell) az auditot, hogy megfelelnek-e a jogszabályi feltételeknek. És az sem hátrány, ha a józan paraszti észnek megfelelnek, de ezt már én teszem hozzá. :-)

A külső értékelő ellenőrök, auditorok segítenek, hogy miben lehetne fejleszteni, mire érdemes figyelni. Mi az, ami megfelel a jogszabályoknak és a működésnek és mi az, ami nem. Ami ott elhangzik, az nem kerül ki. Erről szól a külső értékelés.
És a külső értékelő ellenőrök rámutathatnak rosszul szervezett, túlbonyolított folyamatokra.

A rosszul szervezett, túlbonyolított 
folyamatok pénzt húznak ki a zsebből. 
A jól szervezett, átlátható folyamatok 
viszont pénzt raknak a zsebbe.

Hogyan? Úgy, hogy a jól szervezett folyamatok nem vesznek ki pénzt a zsebből.
"A penny saved is a penny earned", mondja az angol mondás, azaz egy megspórolt fillér egyenlő egy megkeresett fillérrel.
Rosszul szervezett folyamatokkal egy képző önként válik meg a saját nyeresége egy részétől, jól szervezett folyamatokkal megtartja ezt a pénzt.
Amit visszaforgathat abba, hogy még nyereségesebbé tegye a céget.

Éppen ezért a kétévente kötelezően megrendelendő külső értékelés nem egyenlő azzal, hogy az ellenőrzéseken átmegy a képző. A külső értékelés nem szavatolja azt, hogy a hatósági ellenőrzésen megfelel-e, vagy sem. A külső értékelés segíthet a működésben.

A saját nyereséged érdekében pedig érdemes úgy működnöd, hogy jól szervezett folyamatokkal először is a külső értékelőknek és ellenőröknek sok dolga ne akadjon Nálad.
Másodszor meg, és ez a fontosabb, a jól átgondolt rendszerekkel csökkentheted a költségeidet és így növelheted a bevételt és a nyereséget.

A felnőttképzési engedély lehetőségeket ad majd Neked.
0 %-os ÁFA-s számlát adhatsz majd ki. Az engedéllyel megnövekedett presztízst felhasználhatod arra, hogy több megrendelést, több ügyfelet vonz be a cégedbe. Érdemes jól szervezetten tenned, hogy nyugodtan aludhass és bővíteni, fejleszteni tudd a cégedet.


Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter

Megváltoztatni a világot képzésekkel? Miért ne? 
A képzések kiskátéja: 7 képzési stratégia, ami tényleg bevált
2 recept: Hogyan működj jól és felelj meg az ellenőrzéseken? 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?