Szakmát akarsz elfogadtatni?




Szerencsére viszonylag korán rájöttem, hogy egy jó szakmának értéke van.
Ha jó szakmád van, jó szakmai tudásod, istenemre, használd ki és ne hagyd, hogy kicsússzon a kezed közül!

Azt is megtanultam a képzési eljárások során, hogy egy szakmát, szakmai képzést elismertetni összetett folyamat.
Az első lépés ez ügyben, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával elfogadtatsz egy szakmai programkövetelményt. Ez egyfajta "központi tematika", amely alapján menni fog az engedélyezett képzés. Ezt szükséges jóváhagyatni. Mi ennek a folyamatnak az alapfeltétele? Miért buknak el sokan?

Miért? Lássuk.

A szakma, a szakmai tudás a legnagyobb értéked.

Fantasztikus a képzésed. Fantasztikus szakmát és tudást adsz az emberek kezébe.
És mindezt minősített, engedélyezett képzésként csinálni, hogy szakmai végzettséget adhass a résztvevők kezébe? Szeretnéd ezt megtenni?

Íme, egy alapvető, sarkalatos pont, amivel szükséges tisztában lenned, mielőtt elkezded a minősítési folyamatot.

A kiváló szakmai tudás nem elég arra, hogy a szakmát el is tudd fogadtatni.
A Kamara elsősorban szakmát fogad el, másodsorban szakmai programkövetelményt. És ehhez ismerned szükséges a játékszabályokat. 

Ha a kiváló szakmai tudásra alapoztam volna az eddig minősített, átment programokat, akár az akkreditációnál, akár most az engedélynél, akkor a 350 eljárás helyett jó, ha 50 lett volna sikeres.
Bántóan, vagy dicsekvésként hangzik?
Nem annak szántam, azért írom, hogy tisztán láss.

Akik ismernek, pontosan tudják, hogy amit gondolok, azt előbb-utóbb ki is mondom.
Ez olykor nem népszerű. Megint jövök a protestáns őseimmel, ez van, szókimondásom a sármossági faktoromat olykor a nulla alá viszi.
De én akkor is kimondom, amit ki kell, azért, hogy működjenek a dolgok. Hogy eredmény legyen.
Lábjegyzet: nincs sem alkalmazottam, sem főnököm, hanem egy társam és ez nem véletlen. Nem hiszek az alá-és fölérendeltségben, mert az drasztikusan csökkenti az őszinteséget és a hatékonyságot. Abban hiszek, hogy a jó dolgok a konstruktív együttműködésből születnek.

Éppen ezért jó, ha tudod, hogy a kiváló szakmai tudás nem recept arra, hogy a Kamara el is fogja fogadni szakmának, amit oktatni szeretnél.
A legrosszabb, amit tehetsz az az, ha csupán a szakmai tudásra alapozol.
Ismerned kell a szabályokat is, hogy mi alapján lehet egy szakmát elfogadtatni.
Mi alapján dönt a Kamara arról, hogy egy szakmai programkövetelmény átmegy-e, vagy sem és később lehet engedélyezett képzésként oktatni és szakmai végzettséget adni vele.

És lássuk be, mivel szakmai végzettséget adsz majd a minősített képzés végén, nem csoda, ha a Kamara szigorú. A helyükben szerintem Te sem adnál akármire jogosultságot. Ez persze nem jelenti azt, hogy szeretem, hogy ennyire szigorú és merev a rendszer, nem szeretem, de ez van, ezzel főzünk és ettől még Neked is tisztába kell jönnöd a játékszabályokkal, hogy sikerrel játszhasd a játékot, eredményes legyél. 

A tudás mellett a szakmai végzettség a legértékesebb, amit a képzés végén adhatsz a résztvevőknek.
Tudnod kell, hogy hogyan tudod ezt megtenni.
És ehhez szükséges tudnod azt, amit sokan nem tudnak: a szakmai tudás nem elég. Ha a szakma, a szakmai programkövetelmény, amit beadsz a Kamarának és szeretnél elfogadtatni, nem fér bele a szabályrendszerbe, akkor a Kamara nem fogja engedélyezni.
Ha belefér, bele tudod rakni a rendszerbe, akkor engedélyezni fogja.

Igen, olyan a képzési minősítési szabályrendszer, hogy nem mindegyik képzés fér bele.
Ezt a döntéshozók több ízben el is ismerték. 10 képzésből jó, ha 7 belefér. Három pedig kiesik a lyukon, a nagy fekete lyukba. Ha hagyod. Ennél a háromnál szükséges máshogy gondolkoznod, kompromisszumokat kötnöd, ismerned a szabályrendszert, hogy esélyed legyen arra, hogy minősített képzésed legyen és valóban oktatni tudd a szakmát és a résztvevők kezébe szakmai végzettséget tudj adni.

A legnagyobb hiba, amit megtehetsz (és ez fontos) és ezt sokszor látom: csak a szakmára és a képzés tartalmára figyelnek, a szabályrendszerre nem.
Legyen bármilyen jó is a szakmai tudásod, ezt akkor tudod elismertetni, ha be tudod passzintolni a játékszabályokba. Hogy a végén tudást és szakmai végzettséget tudj adni a résztvevőknek, értéket adhass, hogy Te is értéket kapj. 


Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter


 
Még több információ:
Mielőtt belevágnál az engedélybe
Egyszerű teszt, hogy eldönthesd, melyik kategóriába tartozik a képzésed
Az engedélyezés menetének 21 pontja



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?