Húsvét, OSAP 1665 statisztika





Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy király, aki nagyon szerette a hasát, igazi ínyenc volt, a legválogatósabb fajtából. Hetedhét országból érkeztek a főszakácsok, finnyás franciák, olvatag olaszok, nagyhasú németek, andalító andalúzok. A szakácsoknak egy feladatuk volt csupán: a legfinomabb hozzávalókból fenséges étkeket készítettek a fenséges uralkodónak.

Az ám, de a király kincstárnoka egy verőfényes kedd délután elhatározta, hogy változtat.
Mit változtatott?
Minden szakáccsal leltárt készíttet, egy nap egy lakomához mennyi alapanyagot használ fel.

A szakácsok ennek nem örültek kifejezetten, főzni szerettek volna és nem adminisztrálni, de mit volt mit tenni, kénytelen-kelletlen nekiláttak. Minden, kínkeserves papírmunkával eltöltött óra után felnyögtek: ó, sajnos a palotában a király kincstárnoka mindent tudni akar! Ezt aztán az egyszerűség kedvéért lerövidítették és lett belőle OSAP.
A szakácsok mit csináltak? A kincstárnok innentől kezdve sokat panaszkodott a neki feltálalt ételekre, a szakácsok meg, ugyan boldogtalanul adminisztráltak, de boldogan főztek, amíg meg nem haltak.

Itt a vége, fuss el véle.

Az OSAP is valahogy így kezdődhetett.
Mi is az OSAP 1665 felnőttképzési statisztika és kinek kell csinálnia?
Gyakorlatilag mindenkinek, aki felnőtteket képez, a kedvenc felnőttképzési törvényünk szerint.
Igen, mindegy, hogy engedélyezett, vagy nem engedélyezett a képzés, az OSAP 1665 kell.
Egy kivétel persze van. Nem is lennénk Magyarországon, ha nem lenne kivétel. Egyházi intézmények, akik nem tartoznak felsőoktatási, köznevelési, szakképzési törvény alá, nekik képzéseknél OSAP-olni sem kell.

A képzés után legkésőbb 10 nappal, ha 25 óránál rövidebb a képzés, vagy hatósági jellegű, akkor a következő év 10. napjáig elektronikusan be kell jelentened az OSAP-ba a képzés adatait, hányan voltak, hány órás volt, nők, férfiak aránya stb. Itt találsz OSAP minta adatlapot az NSZFH honlapján. 
Azt szoktam az ügyfeleknek mondani, hogy az a legegyszerűbb, ha azonnal a képzés után megcsinálod és akkor nem felejtődik el. 

Itt a húsvét, itt van újra, a költő után szabadon.
És ha már húsvét, akkor itt a nagytakarítás is.
És ha már nagytakarítás, akkor érdemes olykor nagytakarítást csinálni a képzési papíroknál is.

Addig is, kellemes húsvéti ünnepeket, tojásokat, hölgyeknek locsolókat, "vadat és halat, s mi jó falat" (édességet is, sőt) kívánok Neked,


Pásztor Eszter


Még több infó:

Lenin kontra Star Wars
Stratégia a képzéseknél
Ingyenes anyagok felnőttképzési engedélyhez 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?