Mitől lesz jó az engedélyed?



Mit tanulhatsz "Az olasz meló" c. filmből? 
Megtanulhatod, hogyan adj visszautasíthatatlan ajánlatot. A film főhősét játszó Mark Wahlberg azt mondja az ukrán maffiafőnöknek: kapsz 10 millió dolcsit és a testvéred gyilkosát, ezüsttálcán. Erre mit mondhatott az ukrán? Kb. annyit, hogy: "mikor kezdjük a melót?" Meg: be leszek jelentve 8 órában?

A visszautasíthatatlan ajánlat mellett megtudhatod azt is, hogy az a dolog igazán a Tiéd, amiért megdolgoztál. A filmben a rossz fiú átvágja a társait, elviszi a rablott pénzt. Nem tud vele mit kezdeni. Nem tudja fialtatni és kiélvezni sem. A társai álmait valósítja meg. Üres, fantáziátlan.

Az engedély gyakorlatilag ugyanez. Mármint nem üres és ... na jó, a jogszabályok tényleg fantáziátlanok. Viszont ha életed lehelsz beléjük és szívvel-lélekkel töltöd meg őket, akkor Te töltöd majd meg a saját tanfolyamaidat fantáziával.

Kérelmezed az engedélyt, megszerzed.
Érdemes tovább is látnod, hogy mi történik a megszerzése után.
És jó, ha ezt már most, a kérelmezésnél tudod.

Nota bene, engedély kérelmezése.
Nem bírtam pár évvel ezelőtt nem észrevenni, hogy a hatóság elektronikus felületének logikája kísértetiesen hasonlít a 10 évvel ezelőtti, 24 órás akkreditáció megnevezésű szoftverünk felépítésére. Sokan nem tudjátok, volt egy ilyen szoftver. Felnőttképzési "Robin Hood"-ként a kis cégeknek segítettem a szoftverrel. Egyszerű felépítésű volt? Naná. És hatékony. Sokan szereztek ezzel sikerrel akkreditációt, érkeztek sorra a pozitív visszajelzések az ügyfelektől.

Ne tudd meg viszont, hogy a szakmától mit kaptam. A szakma nem a képzőket jelenti, hanem a szakértő-tanácsadóktól mit kaptam ezért. Kvázi "boszorkányüldözés" jellegre gondoltam volna, ha a középkorban éltünk volna. Nem hagytam magam. Mindenesetre, a botránynak köszönhetően, zsenge kezdő tanácsadóként azonnal megismertek. ZsaZsa Gabor szerint: "Mindegy, mit mondanak, csak beszéljenek rólam."😃

Rengeteg kezdő, vagy tapasztalt, kicsi, vagy nagy felnőttképzőt ismertem meg és ismerek meg.
Kevesen rendelkeznek azzal a tudással, hogy az engedély megszerzése után pontosan mi a teendőjük, mire érdemes figyelniük.

Ma 3 gyakorlati példát tanítok meg Neked.
Már most, az engedélyre felkészülésnél szuper fontos, hogy tudd, hogy léteznek és tudd, hogy micsodák:


1. OSAP 1665 statisztika


Minden tanfolyamról, minden tanfolyam végén ezt ki kell tölteni. Ha már csináltál legalább öt ilyet, akkor kb. 5 perc/tanfolyam és ez úgy 5 perc, hogy közben fészbukoztál.
Ha esetleg, netántán, valamiért 2016-ban van olyan tanfolyamod, amiről még nem csináltad volna ezt meg, akkor ezt még megteheted, 2017. január 10-ig, hivatalosan a 25 óránál rövidebb tanfolyamoknál.

Ha kérdésed van az OSAP 1665-tel, ezt a múlt héten e-mailben elküldött telefonszámot hívd: 06 1 477 5922. Az OSAP 1665-öt most már az új hivatal, a Pest Megyei Kormányhivatal Szakképzési és Felnőttképzési Főosztálya (hú, de hosszúúúúúú) kezeli.


2. Évente egyszer minőségcélok
OKJ-s képzések, szakmai képzések, nyelvtanfolyamok


A minőségcélok értékelését érdemes az év végén megejtened.
Látom az értetlen, kiüresedett halszemeket. Nyugi, mindjárt mondom, mi az a minőségcél. Ha a "minőség" szót leszeded, marad a cél és máris helyben vagyunk.

A minőségcél olyan cél, amelyet mondjuk 2016 decemberében kitűzöl, hogy 2017. év végéig mit szeretnél elérni, mitől legyenek jobbak a tanfolyamaid. Nagyon fontos a minőségcélokkal kapcsolatban, hogy mérhetőek legyenek. Tehát az nem minőségcél, hogy az órák végén boldogabb arcok menjenek ki a teremből. Jó, persze, ezt szeretnénk, de ez kissé macerásan mérhető.

Mérhető viszont az, hogy mennyi a megtartási arányod. Mérhető az, hogy hány új tananyagot fejlesztettél. Mérhető az, hogy hányan írták a tanfolyamra, hogy 10-ből 10 pont.
Ezek már jogilag is minőségcélok a felnőttképzésben. Ráadásul Neked is segítenek, hogy jobbak legyenek a tanfolyamaid, szeressenek a tanítványaid Hozzád járni, több pénzt csinálj a tanfolyamokból.

Az év végén aztán értékeled az éppen aktuális évi minőségcélokat, hogy teljesültek-e. És megfogalmazod a következő évre a minőségcélokat. Persze, mindezt úgy, hogy a minőségcélok tartalmilag megfeleljenek a kedvenc engedélyrendeletünknek, a 393/2013. (XI.12.) Korm. rendeletnek.
Kukucs! Ha még nem aludtál el, gyere, menjünk tovább!


3. Önértékelés
OKJ-s képzések, szakmai képzések, nyelvtanfolyamok


Az önértékelés az, ami a legnehezebb.

Ez annak a folyamata, hogy értékeled a cégedet. Ehhez meg kell figyelned a folyamatokat és adatokat kell róluk gyűjtened. Egy cégnél egyébként a pénzügyek a legjobb mutatószám azzal kapcsolatban, hogy egészséges-e a cég.

Az önértékelés gyakoriságát és módját Te határozod meg. Érdemes a minőségcélokkal együtt megtenni. Te mondod meg, hogy milyen területet akarsz mérni.
Hozzáteszem, hogy felnőttképzési engedély ellenőrzési szempontból Neked nem kell az ellenőrök elé tárnod a céged pénzügyi helyzetét. A pénzügyi területet nyugodtan megtarthatod magadnak, hiszen az fontos üzleti információ és ha annyira akarják, úgyis le tudják tölteni a mérlegedet.

Bárhogy is csinálod az önértékelést, csináld úgy, ahogy a minőségbiztosítási rendszered előírja.
Mert különben az ég a földdel egybe ér, valamint ellenőrzésnél az ellenőr szakértők az izzó piszkavasat olyan helyekre helyezik, ahová nem szeretnéd, hogy helyezzék. 😜
 Image result for victory meme

Ez vagy Te, amikor mindennel elkészülsz.
Azért, hogy később is nyeregben maradhass és elérd, amit szeretnél, már az engedély kérelmezésénél jó, ha tisztában vagy azokkal a dolgokkal, amelyek később hatással lesznek a cégedre.
Ha már csinálod, csináld szuper jól!😍👍


Sok tanfolyamot, nagyon boldog, sikeres,
minden szépben és jóban gazdag új évet kívánok Neked,


Pásztor Eszter


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?