Melyek az engedélyeztetés feltételei?



A mai napig is élénken él képzeletemben az első intézményakkreditáció, amit csináltam. A saját nyelviskolámé volt. Akkor, majdnem 10 évvel ezelőtt, még "csak" programakkreditációs szakértő voltam. Hónapokig tartott a felkészülés. Akkoriban zajlott pluszban még az új irodánk keresése és nem sokkal az intézményakkreditációs kérelem beadása előtt írtuk alá a bérleti szerződést. 

Amikor kijöttek a szakértők az intézményakkreditációs helyszíni szemlére, akkor technikailag az új irodában még nem volt oktatás, de már minden be volt rendezve.
Nagyon normális volt a tulajdonos, nem csak megengedte, hogy a szerződésben foglalt kezdés előtt a helyszínt használjuk a szemlére, hanem egyenesen támogatta. Az volt az álláspontja, hogy az akkreditáció jót tesz majd a forgalmunknak és így neki is jó lesz, hiszen stabil bérlői lesznek. Nagyon üzleti módon gondolkozott, sokat tanultam tőle.

Szóval, hogy szavam ne feledjem, kijöttek a szakértők a helyszíni szemlére és MINDENBE belekukkantottak. Akkor még nem volt ilyen részletes jegyzőkönyv és nem voltak ennyire részletesek a szabályok, tehát elvileg bármit kérhettek. Emlékszem, még valami tűzvédelmi szabályzatunk is volt. :-) 

A vezető szakértő nagyon hivatalosan viselkedett és nagyon belekötött mindenbe. Egyébként az egész szemlének, ugyan kedvesek voltak, de volt, főleg az elején, egy vallatás-vizsga szerű fílingje, amit nem igazán tudtam hová rakni. 

Amikor viszont a vezető szakértő, aki egy nyelviskola tanára volt, meglátta, két évre visszamenőleg a havonta megtartott tanári továbbképzéseim teljes anyagát, a fénymásolatokkal, mindennel együtt, akkor láttam rajta, leesett az álla. Mondta is, hogy ő ilyet még sehol sem látott. Onnantól kezdve nem is volt több kérdése.
A szakértők nagyon jó jegyzőkönyvet írtak és azonnal megkaptuk az intézményakkreditációt. 

A múlt héten kijöttek az új akkreditációval, az engedéllyel kapcsolatos rendelettervezetek. Ugyan ezek még "csak" rendelettervezetek, de azért már lehet látni, mi az irány. Engem az intézményakkreditáció első éveire emlékeztetnek a követelmények. 

Miknek kell majd megfelelned, ha felnőttképzési tevékenységet akarsz engedélyeztetni?

Pár pont, ízelítőül:

1. A képzésért felelős vezetődnek andragógiai, vagy pedagógiai egyetemi, vagy főiskolai diplomával kell rendelkeznie és mindenképpen a céged alkalmazásában kell állnia.
2. Kötelezően működtetned kell majd egy oktatói minősítési rendszert.
3. Rendelkezned kell majd vagyoni biztosítékkal arra az esetre, ha netántán Hawaii-ra szöknél céged fantasztikusan magas bevételével. :) Ebből a vagyoni biztosítékból kártalanítják majd a résztvevőket.
4. Engedéllyel rendelkező felnőttképzőként jelentened  kell majd a hatóságnak az előző üzleti év felnőttképzésből befolyt árbevételed összegét.

És így tovább, és így tovább.


Kellemes hetet kívánok Neked, 


Pásztor Eszter

Megjegyzések

  1. Kedves Eszter!
    Olvasom itt a rendelet tervezetet és szeretnék egy kulcskérdésemre választ kapni: ha egy főiskolát végzett angoltanár a saját lakásán, vagy bérelt iroda helységben (ahol egy WC van) vállalkozóként angolórát tart 1 vagy több diáknak, és nem kíván semmilyen pályázaton részt venni, támogatást igénybe venni stb. sőt, nyelvvizsgáztatni sem akar, akkor vonatkozik rá ez a sok szabály, vagy taníthat ha van olyan diák, aki önként és dalolva megy hozzá esténként tanulni a szabadidejében?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Eszter!

    A fenti kérdésre engem is izgatna a helyes válasz.
    Az én olvasatomban ez a következő: ha KER szintre felkészítő képzést végez, akkor minden vonatkozik rá, nem is oktathat, ha nincs engedélye.
    Ha nem KER szintre felkészítő képzést csinál, tehát pl üzleti angol, kommunikációs, egyéni igényekre szabott stb. képzést (nem alap-, közép-, és felsőszintű tanfolyamokat), akkor semmi sem vonatkozik rá (ha nem szeretné) és piaci tanfolyamként azt csinál, amit akar, azt papírozik, amit szeretne, csak OSAP-ot kötelező jelentenie.
    Kapok pontot a válaszért? :)

    VálaszTörlés
  3. Melyik jogszabály melyik paragrafusa alapján kell osapolnia?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm a rávezető kérdést! Tanárnak is biztosan nagyon jó voltál! ;)
      Nem kell, mert nem engedély alapján szervezi a képzéseit, és a definíció szerint az Fktv. vonatkozásában nem minősül felnőttképzési tevékenységet folytatónak. Hurrá!!! Akkor tényleg csak annyi fa hal meg, amennyit feltétlen szükségesnek ítélek! :) Köszönöm!!!

      Törlés
  4. Tehát akkor a korábban általam feltett kérdésre a válasz szintén az, hogy folytathatja a tevékenységét, úgy mint eddig. Nem kell ezzel az egésszel foglalkoznia. Ugye?

    VálaszTörlés
  5. Kedves Eszter!

    Az imént egy ismerősöm rám hozta a szívbajt, mondván, hogy rám, aki egyéni vállalkozóként magánszemélyeknek általános nyelvi képzést csinálok, szóval rám is vonatkozik a fenti törvény. Én tudtam volna rosszul, hogy ez csak az intézményeket érinti? Nagyon köszönöm előre is a választ.

    VálaszTörlés
  6. tel és Fanni: olvassátok el a mai posztot. :-)

    VálaszTörlés
  7. Hm...elég vicces, hogy ez alapján egyéni vállalkozóként, tanári diplomával a kézben nem lehet nyelvet oktatni csak egy méregdrága engedély beszerzését követően...Ez a törvény egyáltalán nem segíti a kezdő vállalkozásokat. Szerintem így félő, hogy a fekete gazdaságot erősíti majd...
    Még egy kérdés: hagynak valami átmeneti időt, amíg beszerzi az ember ezeket az engedélyeket (illetve a tőkét ahhoz, hogy ki tudja mindezt fizetni...)? Vagy meghozzák a törvényt és gyakorlatilag másnaptól azt veszi észre az egyéni vállalkozó, hogy illegálisan kénytelen tovább dolgozni, mivel a diákjait nem akarja szélnek ereszteni, és a családjára is gondolni kell, akiket a munkájából eltart?

    VálaszTörlés
  8. Kedves Eszter!
    Elolvastam a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvényt. A következő kérdésem lenne:
    Ha egy angol nyelvtanári végzettségű egyéni vállalkozó angolt akar tanítani felnőtt magánszemélyeknek a saját tanterve és elképzelése (ingyenes internetes anyagok) alapján, vonatkozik rá ez a törvény? Tehát nem az Európa Tanács Közös Európai Referenciakeretben ajánlott hatfokozatú rendszer szintjeiben megfogalmazott követelmények teljesítésére irányuló nyelvi képzést tart, és semmilyen támogatást (központi költségvetési vagy európai uniós forrás nem vesz igénybe.
    Ui: Mit jelent az 1. § (3.) „…amennyiben a jogalany a képzést e törvényben foglaltak alapján szervezi.” ?
    Válaszát előre is köszönöm.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?