Miben fog Neked újat hozni az új a régihez képest?



Ez év szeptember 1-én új világ köszöntött a felnőttképzésre. Életbe lépett az új felnőttképzési törvény, ami, ha felnőttképzéssel foglalkozol, garantáltan meg fogja változtatni az életedet. 
Vonatkozik-e Rád az új felnőttképzési törvény?
Milyen felnőttképzőkre vonatkozik az új felnőttképzési törvény?

A leggyakoribb:
"felnőttképzési tevékenységet folytató jogi személyekre, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra, egyéni cégekre, egyéni vállalkozókra, a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti állami intézményfenntartó központ által fenntartott köznevelési intézményre"
2013. évi LXXVII. törvény 1. § (1) bekezdés c) pont. 

Tehát ha ez vagy és felnőttképzési tevékenységet folytatsz, akkor bizony vonatkozik Rád.
Felmerül benned a kérdés: mi is számít felnőttképzésnek? Bírd ki, már nem sok paragrafust idézek Neked. Ehhez viszont kell. :-) Tehát, az új felnőttképzési törvény szerint felnőttképzést végzel akkor. és itt most a leggyakoribb eseteket sorolom fel a törvényből: 

"a) a szakképzésről szóló törvény szerinti, állam által elismert szakképesítés (a továbbiakban: OKJ szerinti szakképesítés) megszerzésére irányuló szakmai képzés,
b) az a) pont hatálya alá nem tartozó, támogatott egyéb szakmai képzés,
c) általános nyelvi képzés és támogatott egyéb nyelvi képzés,
d) az a)–c) pont hatálya alá nem tartozó, támogatott egyéb képzés"
2013. évi LXXVII. törvény 1. § (2) bekezdés 

Tehát, ha ezeket képzed, akkor felnőttképzést végzel és akkor bizony vonatkozik Rád az új felnőttképzési törvény. Ha pedig felnőttképzést végzel, akkor azt csak engedéllyel (vagy ha van intézményakkreditációd) teheted meg. 
Gyakorlatilag az engedély az új akkreditáció. 

Miben fog különbözni az új akkreditáció, az engedély a régi akkreditációtól? 
Megjelentek az új akkreditáció, az engedély rendelettervezetei. Azokból az tűnik ki, hogy az új akkreditáció lényegében ugyanaz, mint a régi.

Egy HATALMAS különbség lesz az új és a régi akkreditáció között: az új akkreditációt, az engedélyt JÓVAL macerásabb lesz megszerezned és nagyságrendekkel nehezebb lesz majd fenntartanod.

Mennyiben lesz nehezebb az új akkreditáció, az engedély, mint a régi? Sok faktor járul ehhez hozzá, ezt is megtudhatod a jövő héten szerdán megjelenő Informátorból.


Addig is kellemes hétvégét kívánok Neked, 


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő

Ui: ajándék könyv a változások közepette, iratkozz fel és töltsd le. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?