Kell-e Neked az engedély?



10 nappal ezelőtt megjelentek az új akkreditációhoz, a felnőttképzési engedélyhez kapcsolódó rendelettervezetek. A rendelettervezeteket el is küldtem az Informátor tagonak. Akkor megígértem, hogy a holnapi Informátor számban elkezdem részletesen elemezni a tervezeteket. Ugyan ezek tervezetek, tehát részletek még változhatnak, de az irány jól látszik.

A holnapi Informátorban arról is lesz majd szó, hogy milyen hatással lesz ez az egész új helyzet az életedre, ha felnőttképzéssel foglalkozol. Mi lesz az, ami Rád vár, mi lesz az, amit nem tudsz kikerülni, milyen veszélyek és csapdák leselkednek majd Rád. 

Milyen csapdák? 

Az új akkreditáció, a felnőttképzési engedély megszerzésének és megtartásának feltételei, a rendelettervezek alapján brutálisak. Nemcsak a megszerzésének feltételei, hanem főleg a megtartásának feltételei. Azért, hogy úgy tudd megtartani az engedélyt, hogy közben ne kapj a nyakadba borsos büntetéteseket. Csak akkor vágj bele, ha megtérül és/vagy az új felnőttképzési törvény alapján Neked kötelező.

Éppen ezért válaszút előtt állsz, ha felnőttképzéssel foglalkozol.
Olyan felnőttképzést akarsz folytatni, amelyik beletartozik a felnőttképzési törvény hatálya alá, vagy olyat, ami nem?

Leegyszerűsítve a kérdést: kell Neked az engedély, vagy sem? 

Ha akkreditált intézményed van, vagy megszereztél egy programakkreditációd, akkor ez a döntési folyamatod kicsit hosszabb lesz. Az új felnőttképzési törvényben lévő átmeneti rendelkezések adtak Neked egy kis időt. Igaz, nem sokat időd van, de van valamennyi arra, hogy eldöntsd, akarod-e egyáltalán az új akkreditációt, a felnőttképzési engedélyt. 

Döntened kell: kell-e Neked az új akkreditáció, az engedély, vagy olyan képzéseket csinálsz majd, amelyek nem tartoznak a felnőttképzési törvény hatálya alá. 
A válaszút ott van és ez a döntésed megváltoztatja majd akár az egész életedet is, a következő éveket biztosan.

Éppen ezért ne hamarkodd el a dolgot, ne határozd el magad ripsz-ropsz módon.
Fontold meg nagyon alaposan, merre megy a céged, merre megy az életed és ennek talaján döntsd el, a felnőttképzéssel egyáltalán akarsz-e foglalkozni, ha pedig akarsz foglalkozni, akkor melyik ágával? Az engedélyköteles ágával, vagy olyan tanfolyamokkal, amelyek nem tartoznak a felnőttképzési törvény hatálya alá, éppen ezért nem engedélykötelesek? 

Engedély-e vagy sem? Olyan felnőttképzés, ami beletartozik a felnőttképzési törvény hatálya alá, vagy olyan, ami nem?
Ez a döntés megváltoztathatja az életed. Ehhez a döntéshez adok segédkezet a holnapi Informátorban, elkezdem boncolgatni személyes szemüvegemen keresztül azt, hogy mi lehet az engedély hatása, mire számíthatsz.

Kellemes keddet kívánok, ha Informátor tag vagy, holnap figyeld az e-mailjeidet. 


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő
Ui: ajándék könyv a változások közepette, amely segíthet eldönteni, kell-e Neked az engedély, iratkozz fel és töltsd le. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?