Az engedély és amit hozott



Mi lesz az elkövetkezendő hónapok nagy kérdése? 
Neeeem, ugyan, menj már, most nem a választásokra gondoltam. Hanem a felnőttképzési jogszabályokra. Igen, tudom, igazad van, aggasztó, hogy fejemet a jogszabályokon töröm. Mentségemre légyen szólva, nem tehetek róla, ez a munkám egyik része. 

Szóval a felnőttképzési jogszabályok. A legnagyobb kérdés az lesz, hogy ki hogyan értelmezi majd őket. A legnagyobb kérdés az, hogy a jogalkalmazók hogyan értelmezik majd őket. 
Az új felnőttképzési engedéllyel kapcsolatban meglehetősen komplikált, hogy azt ne mondjam, fifikás jogszabályok születtek.

Kétségbeesett felnőttképzők százai írnak nekem, hogy nem értik ezt, nem értik azt, nem értik amazt a pontot. És különben is, segítséééééég, az egészet úgy, ahogy van, nem értik. 

Nyugalom és csigavér. A változások mindig káosszal járnak. Sőt, ha így nézzük, a káosz a mindennapjaink része, hiszen az élet megállíthatatlanul változik. Szóval kicsit dőlj hátra.

Miért is? Mert ha nem érted a jogszabályokat, nem tudod, mi lesz, tudd, hogy nem vagy egyedül. Ahogy szoktam mondani, majd 15-20 eljárás után, kb 1, másfél év múlva ki fog előttem kristályosodni a gyakorlat. Mert a jogszabályok az csupán elmélet. Szép dolog, de elmélet. 
A gyakorlat még csak most jön. 

Felnőttképzőként Neked nem elméletre, hanem gyakorlatra van szükséged.


"Végre már valahol szakmai kérdésekről humoros és közérthető módon írnak."


Ezt egy nagyon kedves, régi ügyfelem, egyben Informátor tag írta a Felnőttképzési Business Informátorról. 
Igen, a felnőttképzés felbolydult, hatalmas a felnőttképzők között a bizonytalanság. A felnőttképzés régi, 2012 előtti világa már a múlté, az új világ körvonalai még homályosak.
Nézd meg, mik az erősségeid, miben vagy jó, és így dönts, hogy az államilag támogatott képzések, az engedélyezett képzések, vagy a szabadpiaci képzések világát választod. Mindkettő más-más erősségeket, készségeket kíván Tőled és most nem szakmai kérdésekre gondoltam. Emberi, tulajdonságbeli kérdésekre. Nézz magadba és dönts.
Mindenesetre, ahogy az angol mondás tartja: "Fortune favors the bold." (Amerikai angolul). Azaz Fortuna, a szerencse istennője a bátrakat segíti. És hozzáteszem, a szerencséhez szükséges az információ is.
Információk + tettek + munka + egy csipet bátorság = nyerő kombináció!


Sok tanfolyamot kívánok Neked, 

Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő és Tanácsadó



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?