Pásztor Eszter blogja a felnőttképzésről: Új felnőttképzési törvény: új kezdetek, avagy új esetek, amikor nem kell felnőttképzési engedély

2014. február 27., csütörtök

Új felnőttképzési törvény: új kezdetek, avagy új esetek, amikor nem kell felnőttképzési engedélyA felnőttképzében az új kezdetek most kezdenek látványosak lenni. Az új felnőttképzési törvény új játékszabályokat hozott. Sokan már eldöntötték, merre tovább, felnőttképzési engedéllyel, vagy nélküle és öles léptekkel haladnak az új úton. A felnőttképzési engedélyre felkészítő tanácsadásokon egyre felkészültebb ügyfelekkel találkozom, aminek nagyon örülök. 
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy több a munkám, mint az időm, ezért így, az engedélyezéssel foglalkozó blogomon, a honlapomon, a hírleveleken, a Felnőttképzési Business Informátoron keresztül tudok segíteni Neked is, mint nagyon-nagyon sokaknak, hogy eldönthesd, szükséged van-e a felnőttképzési engedélyre, vagy sem.

Éppen ezért, leírok most Neked egy példát a sok közül, amikor NINCS szükség felnőttképzési engedélyre az új felnőttképzési törvény alapján.
Egy eset a sok közül, amikor nem kell engedély, tehát teljesen szabadpiaci módon oktathatsz jelenleg, a jelenlegi felnőttképzési törvény alapján. 

Tehát az eset:

Tréningcég vagy, aki megrendelőknek csinál szakmai tréningeket (NEM OKJ-s képzés). A megrendelő cég ezeket a tréningeket saját zsebből pengeti ki és nem érdekli, hogy van áfa, vagy nincs, sőt, kifejezetten örül, ha van áfa, mert van mit visszaigényelni. A tréningeket teljesen egyéni igényekre szabjátok.

Ebben az esetben nincs szükségetek a felnőttképzési engedélyre. Teljesen szabadpiaci módon oktathatsz, a felnőttképzési törvény hatályán kívül, nem kell engedélyeztetned a képzést az NMH-nál.


A szabadpiaci, felnőttképzési engedéllyel NEM rendelkező tréningek 6 előnye: 
1. Azt oktatsz, amit csak akarsz és amit el tudsz adni, ami a megrendelő igénye.

2. Azzal okatsz, akivel csak akarsz, akinek tapasztalata és gyakorlata van, akit a megrendelő alkalmazottai elfogadnak, mint oktatót és ez nem mindig az, akinek papírja is van róla.

3. A felnőttképzési engedélyezési procedúra, ami bizonyos esetekben bőven hétszámjegyű költséget jelent, Neked egy távoli, ködös, Téged nem érintő valóság lesz.

4. A felnőttképzési engedély fenntartási költségei sem érintenek majd.  

5. Nem kapsz majd felnőttképzési ellenőrzéseket.

6. A tréningek dokumentálását még egy betanított csimpánz is el tudja végezni, nem kell belefulladnod a kötelező papírmunkába. 


A szabadpiaci, felnőttképzési engedéllyel NEM rendelkező tréningek 3 hátránya:  

1. Áfás lesz a képzés, nos, ez céges megrendelők esetén kifejezetten előny.

2. Nem lehet támogatott képzés, azaz pályázati pénzt ilyen jellegű képzésre valószínűleg nem lehet elkölteni. Ez bizonyos megrendelőknél hátrány lehet.

3. Presztízsértéke kevesebb lehet majd, mint az engedélyezett képzésé.

Az előnyöket és a hátrányokat mérlegelve tudsz dönteni: az új útra felnőttképzési engedéllyel, vagy nélküle indulsz el.
Akármelyik is, folyamatosan informálódj, keresd és olvasd az információkat, mert a jogszabályok. és így, a felnőttképzés, akár napról napra is változhatnak. 


Sok tanfolyamot kívánok Neked, 
Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő és Tanácsadó