Pásztor Eszter blogja a felnőttképzésről: Mikor van az engedélynél helyszíni szemle?

2014. március 6., csütörtök

Mikor van az engedélynél helyszíni szemle?A saját cégem intézményakkreditációs helyszíni szemléje volt az első helyszíni szemle az életemben. Eszméletlenül sokat készültem rá. Hónapok mentek el a felkészüléssel. Sokszor azt éreztem, egy sűrű, sötét erdőn vágok át, aminek nem látom a végét.

Ahogy a mondás tartja, mindig van egy első. A legelső óta már több, mint 200 akkreditációs helyszíni szemlét csináltam végig. Láttam és tapasztaltam sok mindent. Több mint 100 szakértőt ismertem meg és láttam dolgozni szemléken.

Az új intézményakkreditáció a felnőttképzési engedély. A felnőttképzési engedélynél is ugyanúgy van helyszíni szemle, mint az intézményakkreditációnál volt. Ugyanúgy megnézik a beadott dokumentumok és nyilatkozatok valóságtartalmát, mint az intézményakkreditációs helyszíni szemlén.

Az asztal mindhárom oldalát megtapasztaltam már. Voltam helyszíni szemlén, mint a saját cégem képviselője. Utána anno nagyon sokszor, mint a hatóság által kiküldött szakértő.
És messze a legtöbbet, mint az ügyfél tanácsadója és képviselője.
Ez utóbbi szerepet szeretem a legjobban. Az ügyfél jogait megvédeni és megszerezni a kívánt eredményt. Szerintem ez a legnagyobb kihívás a három közül. Már persze, ha lehet a "szeretem" szót használni a helyszíni szemlével kapcsolatban. :-)


A felnőttképzési engedélynél mikor van helyszíni szemle?


Azt gondolod, hogy a felnőttképzési engedélynél csak az "A", "B", és "C" képzési köröknél lehet helyszíni szemle, "D"-nél nem? (Apropó, az engedélyezési képzési körökről itt olvashatsz.) You couldn't be more wrong, mondaná a művelt kínai, ha tudna franciául. Azaz nem is tévedhetnél nagyobbat.

Bizonyos esetekben, ha a majd megalakuló (vagy már megalakult?) Felnőttképzési Szakértői Bizottság (FSZB) úgy ítéli, "D" képzési körnél is elrendelhet helyszíni szemlét. A "D" képzési kör egyébként régen az általános képzések világa, most egyéb képzésnek hívjuk. Minden olyan képzés, ami nem köthető munkához, munkavégzéshez, hanem általános készségeket fejleszt.
Tehát a "D"-nél is benne van a pakliban, hogy kijöhetnek helyszíni szemlézni. Kicsi a valószínűsége, de benne lehet a pakliban.

A többi képzésnél pedig tuti, hogy be fog következni a helyszíni szemle. Általában egyébként az eljárás megindulása után 1 hónappal szokott bekövetkezni. Előre bejelentkeznek, úgyhogy fogod tudni, amikor jönnek.

A felnőttképzési helyszíni szemlék világa színes. A 200 helyszíni szemle során nem volt két egyforma. Ez a váratlanság, a sok variációs lehetőség adja a helyszíni szemlék szépségét. A kényelmetlenség kényelme. A változékonyság állandósága. A helyszíni szemle művészete.
Bárki meg tudja tanulni, akár Te is.


Addig is, sok tanfolyamot kívánok Neked,


Pásztor Eszter
Független Felnőttképzési Szakértő és Tanácsadó