Minőségi, ne mennyiségi munkát végezz! A szakmailag kiváló képzések 5 tényezője



Sok dolog van, amit a kiváló képzők máshogy csinálnak, mint a közepesek. Ha ezeket a jó gyakorlatokat átveszed, sokkal hatékonyabb és minőségi munkát tudsz végezni. A túlórázás helyett. Következésképp többet tudsz kikapcsolódni, több időd szabadul fel, arról már nem is beszélek, hogy a bevételeidre is egy idő után ez jó hatással lesz.
A múlt heti cikkben a sikeres képzők pénzügyi szokásait boncolgattuk. Ezen a héten a szakmai részt vesszük górcső alá.

Íme egy ötös lista a szakmailag kiváló képzők jó szokásairól.

1. Kiváló oktatók
Ne sok, hanem kiváló oktatód legyen. Azok, akik kiváló oktatókkal dolgoznak együtt, sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni. Egy kiváló oktatónak nem kell szájába rágni, mikor mit csináljon. És nem jönnek a panaszok az ügyfelektől. Időd szabadul fel.
Nem csak szakmailag kell jónak lennie, hanem tanárnak is. És itt most nem a papírra gondoltam.

Az oktatás is szakma, ugyanúgy, mint hogy valaki orvos, vagy kőműves, vagy műkörömkészítő, vagy mérnök.
 Egy dolog, hogy ha valaki jól tud valamit, másik dolog, hogy a tudását is át tudja-e adni. Igen, a kiváló oktatókat meg kell fizetni. Ha nem fizetik meg őket, más pályát választanak. Ahogy az angol mondás tartja: If you pay peanuts, you get monkeys. Ha mogyoróval fizetsz, majmokat kapsz. Egy okkal több, hogy ne kérj mogyorót a tanfolyamaidért. A kiváló oktatókkal kezdődik a hatékony munka, amely több pénzt hoz be és időt spórol Neked.

2. Továbbképzések
Folyamatos szakmai megújulás. A kiemelten sikeres képzők szokása, hogy saját magukat és oktatóikat is legalább évente kétszer, de inkább többször beíratják továbbképzésekre. Ez alkalmat ad majd Neked, hogy felfedezz új lehetőségeket, új irányokat, a régi módszerek jobbá tételét. Akkor is, ha úgy érzed, már nem tudnak újat mondani, figyelj, mert sosem tudhatod, hogy milyen elejtett félmondatból csinálod meg a következő sikeredet.

Felnőttképzéssel foglalkozóként különösen fontos, hogy figyeld a trendeket, nézd meg, mások mit csinálnak, mit csinálnak jól, mit tanulhatsz tőlük. Vagy éppen Te mit csinálsz jól és/vagy jobban és ezt tovább tudod erősíteni, ergó jobb lesz a céged, jobb fejlesztéseid, több bevételed lesz.

3. Óralátogatás
Láthatod, mi működik és mi nem. Tanulj a finn oktatás sikeréből, ahol egyik fontos eleme az óralátogatásnak, hogy meglepetésszerű. Az oktató az óra előtt 10 perccel tudja meg. Így a valóságot látod majd. Látod, mik lehetnek a potenciális katasztrófa-források, de azt is látod, mik lehetnek a potenciális új lehetőségek a bővülésre.
Az óralátogatás alkalom arra, hogy a résztvevőkkel is tartsd a kapcsolatot. Ők olyan visszajelzéseket tudnak majd adni, amit semmilyen elégedettségmérő kérdőívből, semmilyen tanári értekezlettől nem kapsz. Ha egyszer rákapsz az óralátogatás ízére, a fejlesztésre, bővülésre a lehetőségek tárháza tárul fel majd előtted.

4. Könyvtár
Kiterjedt és értékes szakmai könyvtár, ahová a szakmailag igényes képzők folyamatosan szerzik be az új szakmai könyveket. Évente legalább tízet. Idegen nyelven is. A könyvtár lehet számítógépen is, de az elektronikus korban is van létjogosultsága a nyomtatott könyvnek. Van annak egy íze, hogy megfogod, kinyitod és belemélyedsz.

A könyvtár az a vízválasztó, amely elválasztja a közepes képzőt a kiválótól, az "éppen csak hogy OK" oktatót a kiválótól. A kiváló oktatók heti szinten ott lesznek a könyvtárban, készülve az óráikra, érdekességeket, szakmai apróságokat keresve. A könyvtár képző központod presztízsét emeli és hozzájárul a szakmailag jobb órákhoz, amely hozzájárul az eredményes munkához, nagyobb ranghoz, több bevételhez, több időhöz.

5. Ügyfelek eredményessége
Kövesd nyomon, hogy ügyfeleid, a résztvevők milyen eredményeket értek el a képzéseken. Nézd meg, hogy a kiválók miért kiválók, hogy egy csoportban a kiválók, a nagyon jók aránya mekkora, ez az oktatód munkájáról is nagyon sokat fog elmondani. Azt is nézd meg, hogy akik nem voltak sikeresek, miért nem voltak azok.

Az információ és a tudás a legnagyobb érték. Most, a Tudásalapú Társadalomban jobban, mint valaha. A sikeres, kiegyensúlyozott élet egyik alapja a folyamatos megújulás. Új készségek, ismeretek elsajátítása, az élethosszig tartó tanulást. Te, mint képző, ezt nyújtod az ügyfeleidnek, a résztvevőknek, a jobb életminőséget. Ezt sose feledd.

A felnőttképzést tartom az oktatásban szakmailag és emberileg is a legnagyobb kihívásnak.
Bármi is az, amire vágysz, több pénz, nagyobb kiegyensúlyozottság, boldogabb párkapcsolat, jobb egészség, bármi is legyen az, több információra, több tudásra, jobb készségekre van szükséged, hogy elérd a célodat. Ezt önműveléssel, tanulással lehet elérni.

És ezt adod felnőttképzés keretében az ügyfeleidnek. A jobb életminőséget. Ezt tartsd mindig észben, ez a felnőttképzés. Jobb életminőség, jobb életkilátások, sikeresebb élet lehetőségének átadása az ügyfeleidnek.


Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?