5 bevált recept felnőttképzési szerződéshez



Mi az a része az ellenőrzéseknek és helyszíni szemléknek, ahol rengetegen "elvéreznek"? Nagyobb összegbe mernék fogadni, hogy a felnőttképzési szerződés. És egy ilyen hiba ellenőrzésnél akár a minimálbér többszörösébe fájhat. 

Sok felnőttképzési szerződést láttam már. Rengeteg hibát is bennük. A saját ügyfeleimnél van 5 pont, amit mindig betartok a felnőttképzési szerződéseknél. Az egyik helyszíni szemlén egy nagyon kedves szakértő kiemelten meg is dícsérte a felnőttképzési szerződést, a jegyzőkönyvbe is bekerült, hogy a felnőttképzési szerződés példaértékű.

Összegyűjtöttem Neked ezt az 5 pontot, amit mindig szem előtt tartok a felnőttképzési szerződésnél.


 5 recept felnőttképzési szerződéshez:


1. Mindenkivel köss felnőttképzési szerződést!

Főleg tréning cégeknél szokott az előfordulni, hogy szegénykéim abban a hiszemben vannak, hogy kötnek egy szerződést a megrendelővel és akkor utána a tréning résztvevőivel már nem is kell. Gondolják ők. Nem is tévedhetnének nagyobbat. 
Mindenkivel kötnöd kell felnőttképzési szerződést, aki a képzésre jár, akkor is, ha a cechet nem ő, hanem a munkáltatója állja. Ez akár a régi, akár az új felnőttképzési törvény alapján is így van.


2. A felnőttképzési törvény által előírt minden pontot rakd bele!

Igen, tudom, uncsi. Előkotorni a felnőttképzési törvényt (akkreditált intézménynél a 2001. évi CI. felnőttképzési törvény, engedélyezett képzéseknél a 2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzésről), pontról pontra megnézni, mit kell beleírnod a felnőttképzési szerződésbe és utána azt mind bele is írni.

Sokszor fordul az elő, hogy egy cég azt mondja, hogy "de hát ez a pont nálam nincs is, ujjé, akkor kihagyom a felnőttképzési szerződésből!" Ha jót akarsz magadnak, ezt ne tedd. Írj bele minden pontot a felnőttképzési szerződésbe, amit a felnőttképzési törvény előír. Ha a Te képzésedre egy adott pont nem vonatkozik és ebben 100 %-ig biztos vagy, mert a képzési programból ez fehéren-feketén kiolvasható, akkor írd az adott pont mellé, hogy nem releváns a képzésre. A pont legyen ott, ez a lényeg.

3. Szó szerint a felnőttképzési törvény szövegezését használd!

Ez ellenőrzésen nagyon meg tudja könnyíteni az ellenőrök dolgát, ha azokat a szavakat megtalálják a felnőttképzési szerződésben, amelyek a felnőttképzési törvényben is benne vannak. Hiszen nem kell kibogarászniuk, hogy mi hol van. 
Ha az ellenőröknek megkönnyíted a dolgát, akkor végül is a saját dolgodat is megkönnyíted.

Arról nem is beszélve, hogy amikor először találkozom egy céggel és megnézem a felnőttképzési szerződést és azt látom, hogy szóról szóra az van benne és olyan sorrendben, ahogy a felnőttképzési törvényben, ez azt mutatja, hogy a cégnek nincs rejtegetnivalója. Minden egyértelmű és világos.

4. A felnőttképzési szerződést egyeztesd a képzési programmal!

Na, ez sokszor fájó pont szokott lenni cégeknél. Pedig ellenőrzésen ez az egyik kulcspont. Hogy az legyen a felnőttképzési szerződésben, ami a képzési programban és persze a többi tanfolyami papíron van. 

Tehát, hogy egy adott tanfolyam összes papírja összhangban legyen egymással. Ha pl. a képzési programban az van leírva, hogy a képzés végén írásbeli vizsga van, akkor ez legyen a felnőttképzési szerződésben is. Szó szerint. És persze az írásbeli vizsgáról is legyen dokumentáció. 
Egyszerű, mint az egyszeregy. :-)

5. A nyilvántartási számot írd rá a felnőttképzési szerződésre!

A megfelelő nyilvántartási számokat írd rá a felnőttképzési szerződésre. Is. :-) 
Akkreditált intézménynél, ha még érvényes az akkreditációd, vagy régi, akkreditációban megkezdett képzéseid vannak: felnőttképzési nyilvántartási szám, programakkreditációs lajstromszám, intézményakkreditációs lajtromszám. 
Engedélyezett képzésnél: cég nyilvántartásba-vételi száma, képzési program nyilvántartásba-vételi száma. 

Ha ezeket a recepteket betartod, akkor nagyobb eséllyel vághatsz neki egy helyszíni szemlének, ellenőrzésnek.


Sok tanfolyamot kívánok Neked, 


Pásztor Eszter 
Független Felnőttképzési Szakértő

Ui: TELJES, engedélyezett képzésekhez szükséges dokumentumsablon csomagot kapsz, ha a kéthetente újdonságokkal, érdekességekkel, tippekkel megtűzdelt felnőttképzési magazinra, az Informátorra fizetsz elő. Részletekért kattints ide.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?