Csak az áfa-mentesség miatt felnőttképzési engedély?



Számolj, számolj, mindig számolj! 

Dan Ariely, a viselkedési közgazdaságtan (behavioral economics) professzor atyjától hangzott el az egyik előadásán: a problémák akkor kezdődnek, amikor az emberek keverik az üzleti (business) viselkedést a társasági (social) viselkedéssel. Mindkettőnek kárára válik.
A garázs-irodánkban, a vállalkozásunk elején hallottam egy éles elméjű meglátást. Csillogó szemmel vágtunk bele a vállalkozásba. És rögtön az elején egy tapasztalt üzletember feltette nekem a milliós kérdést: "Eszter, kft-t, vagy kkt-t üzemeltetsz? Ezt döntsd el." Ennek az eldöntése több milliómba és rengeteg időmbe került. Lassan, azonban kitörölhetetlenül megtanultam a leckét.

Egy gazdasági társaság éltető ereje az egészséges pénzügyek. 
Csak az afamentesség miatt szeretnél engedélyt? Ennek a döntésednek racionális, üzleti döntésnek kell lennie.  Persze, ha sejk/szponzor/házastárs/nagybácsi/lottónyeremény pénzét tolod be számolatlanul a cégbe, akkor tudok Neked egy eladó hidat. :-)

Ha nem ez a helyzet, akkor számolj! Mennyi idő alatt térül meg a befektetésed? Megéri? 

Számoltál és az jött ki, hogy minden költség, ami az engedély megszerzésével és fenntartásával jár 3 év alatt hozza vissza a befektetett pénzt? 3 év megtérülés egy ingatlannál piszkosul jó. Egy cégnél, egy kkv-nál? A pénzügyi öngyilkosság előszele. Ahogy Felix Dennis, az excentrikus brit milliomos (nem tudós) mondja: "Expansion is vanity, profit is sanity.": "A terjeszkedés hiúság, a nyereség egészség."

A felnőttképzés olyan szinten változik évről-évre, hogy bármit, ami egy évnél hosszabb megtérüléssel kecsegtet, gondolj át alaposan. Számolj, számolj, mindig számolj!
Szóval, ha csak és kizárólag az áfa-mentesség miatt csinálod az engedélyt, mert amúgy nem lenne kötelező, bármit is csinálsz, számolj. Akkor vágj bele az engedélybe, ha a számok azt mutatják, megéri.


Sok tanfolyamot kívánok Neked,


Pásztor Eszter
Független Felnőttképzési Szakértő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?