Mi kerüljön bele a felnőttképzési szerződésbe?



A felnőttképzési szerződést, a kötelező pontokkal, tudod, minden résztvevővel kötnöd kell engedélyezett képzéseknél. Yeeeeahhh!

Lábjegyzet már az első bekezdésnél: ezt a posztot akkor is elolvasnám a helyedben, ha nem engedélyezett felnőttképzést csinálsz. "Sima" képzésnél is kötnék szerződést az ügyféllel, ez így tiszta. A mostani posztban taglalt dolgokat is beleraknám. Akkor is, ha nem engedélyezett a képzés. Csak szólok. :-)

Vissza az engedélyezett képzésekre.
Akkor is, ha nem a résztvevő fizeti a révészt, kell vele kötnöd felnőttképzési szerződést. Igen, értem én, ez egy furcsa szabályozás.
A felnőttképzési szerződés kötelező pontjait most nem akarom részletezni, megtalálod őket a (FIGYELEM!!! Uncsi jogszabályveszély) 2013. évi LXXVII. felnőttképzési törvényben, a 13. §-ban.

Szóval, a felnőttképzési szerződésnél a pontok kötelezőek, attól eltérni nem lehet.
Amit most boncolgatni szeretnék az az, hogy józan parasztival is érdemes elgondolkodni a felnőttképzési szerződés pontjain.

A saját képző cégem felnőttképzési szerződése, amikor eladtam a céget, 5 oldalas volt, 8-as betűmérettel.8 évig vezettem saját felnőttképző céget, amely egyben nyelvvizsgahely is volt (most is az). Több ezer résztvevő, vizsgázó fordult meg az évek alatt. Ott láttam ám érdekes dolgokat.
8 éve adok felnőttképzési tanácsot. Az a leszűrt tapasztalatom, hogy mindig a való élet az, ami a végén kialakítja a felnőttképzési szerződést, a kötelező pontokon túl.

Mi az, amit nem hagynék ki a felnőttképzési szerződésből semmi szín alatt? És hozzáteszem, nem csak az ellenőrzések miatt. Mert ezeket a pontokat akkor is beleraknám a szerződésbe, több más mellett, ha nem engedélyezett formában csinálok képzéseket.
Tehát, lássuk.



A képzés neve, pontos helyszíne, pontos kezdete, pontos vége, pontos óraszáma, pontos ütemezése


Ezek kötelező pontok, mégis meglepődnél, hogy hány olyan felnőttképzési szerződést láttam már, tanácsadói pályafutásom elején, ahol ezek khm elnagyoltan, vagy mondjuk úgy, nagyvonalú "kreativitással" voltak megfogalmazva. Ha egyáltalán.
Igen, tudom, hogy sok cég azt mondja az ügyfélnek, hogy mindig mindent úgy tesz, ahogy az ügyfél akarja, szembemenve ezzel olykor a saját jól felfogott érdekével.

Tudod, ha nincsenek megadva a keretek, akkor ez bizonyosan zöld lámpa az ügyfélnek, hogy bármit megtehet a céggel. És meg is teszik. Úgy tudsz hosszú távon igazán nívós képzést adni, hogy ha pontosan tudod, mikor mi zajlik a cégben.

Ezt pedig úgy lehet elérni, hogy ha egy tanfolyamnak kötött keretei vannak, van egy pontos neve, ami ugye megegyezik az engedélyezett névvel, mert különben mi értelme az egész kócerájnak? Van egy pontos időtartama, hiszen arra van a programod. Vannak kitűzve napok, hogy akkor van a képzés. És ki van tűzve az is, mikor kezdődik és mikor van vége.

Mi a résztvevő/megrendelő felelőssége?


A képző felelőssége benne szokott lenni, azt még a legjobban 1.0-ás felnőttképzési szerződésben is megtaláltam. A résztvevő felelőssége? Ez sokszor kimarad a szerződésből. Pedig fontos. Pl. az iskolám felnőttképzési szerződésében az is benne volt, hogy a résztvevő felelőssége a nyelvvizsgára jelentkezni és a díjat befizetni. Felelőssége, hogy viselkedésével ne zavarja a többiek tanulását, ha zavarja, akkor a képzésből azonnal kizárjuk. Felelőssége, vagy a résztvevőt delegáló megrendelő felelőssége, hogy a képzés díját időben kifizesse.

És ez csak pár ötlet. Mindig a Te céged gyakorlata az, és a tapasztalat, hogy mi kerül a szerződésbe. Arra vigyázz csak, hogy amit oda leírsz, ahhoz tartsd is magad, a felnőttképzési szerződés egy komoly dokumentum.

Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?