Mit választasz?



Emlékszel Gombóc Artúrra, a rajzfilmfigurára, aki a világon mindennél jobban szerette a csokoládét? Mit is mondott, amikor megkérdezték tőle, milyen csokoládét szeret? "A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon."  
Ugyan én nem érek fel gombóc artúri magasságokig, azonban én is imádom a csokit. Purista vagyok, a fehércsokit nem szeretem, szerintem nem csoki, pont a lényeg, a kakaó hiányzik belőle.

Az egyik tanácsadásra az egyik ügyfelem finomságokkal megpakolva készült fel. Nagyon jó hangulatban dolgoztunk, sok nevetéssel és a jó hangulat mellett precíz és hatékony munkával. A tanácsadáson kezdő kérdések már nem merültek fel, eredményesen tudtunk előrehaladni.  A tanácsadásokon, konzultációkon nagyon felkészült ügyfelekkel találkozom, ettől függetlenül látom, hogy nagyon-nagyon sok a kérdés nagyon-nagyon sokakban.

Rakatszámra kapom e-mailben a kérdéseket. Virtuális tonnaszámra. Érdekes kép rajzolódik ki. Egyfelől a régi játékosok részéről egy adag bizonytalanság, sértettség, düh látható, és igen, van, aki "anyázik" az új rendszerre. Kulturáltan, vagy kevésbé kulturáltan.

Az egyik régi ügyfelem írta pl. az ellenőrzésekről (tudod, a végbéltükrözésről a velencei állótükörrel): "Megérzésünkre hallgatva és tanácsotokat megfogadva 2013-ban kísérletet sem tettünk az intézményakkreditációnk meghosszabbítására. Ez bölcs döntésnek bizonyult: jött volna az ellenőrzés, már ki volt tűzve az időpont, de addigra az akkreditáció éppen lejárt, így végül az ellenőrzés elmaradt. Bizonyos értelemben kár, mert tét nélkül biztosan jól szórakoztunk volna…" Ezen akkorát nevettem, hogy az ölemben békésen horpasztó macska felkapta a fejét, megrovó pillantást vetve irányomba.    

Szóval a régi játékosok egy részétől van egyfajta rosszallás és bizonytalanság, ez kiderült az e-mailekből. Másik része tettre kész. És kezdenek beözönleni az új játékosok. A régiek egy része jobbra el, a színpadon ott maradnak a régiek közül azok, akik kitartanak. És jönnek az újak.

Alapjában véve tanár vagyok, erről van "papírom" (hivatalosan: angol nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár), adok Neked egy kis külön feladatot. Gondolkozz el, mit szeretnél csinálni egy év és 5 év múlva. Ha a képzésekre voksolsz, akkor egy kérdésre érdemes választ adnod:
az államilag támogatott képzések, vagy a szabadpiaci és/vagy felnőttképzési törvény alá nem tartozó képzések világát választod?
Ha az előbbit, akkor szükséged lesz engedélyre, ha az utóbbit, akkor nem.


Sok tanfolyamot kívánok Neked, 

Pásztor Eszter 
Független Felnőttképzési Szakértő

 UI: nemsokára újból lehetsz Informátor tag, újból megnyílik az Informátor tagság.
Figyeld az e-mailjeidet, ha időben kapcsolsz, jól jársz!
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?