Pásztor Eszter blogja a felnőttképzésről: Egyszerű és nagyszerű papírok

2015. március 12., csütörtök

Egyszerű és nagyszerű papírokOlykor-olykor mindnyájunk életében vannak "nemszeretem" feladatok, amelyeket nem akaródzik megcsinálnunk? Ismerős? :-) Mint az egyszeri fiú, aki azt mondja az anyukájának, hogy: 
"Anyu, nem akarok iskolába menni! Senki sem szeret az iskolában. A gyerekek kiröhögnek. A tanárok nem törődnek velem. Nem akarok menni!" Mire az anyja: "Fiacskám, menned kell. Nem vagy beteg. Semmi bajod sincs. Különben is, 45 éves vagy és te vagy az iskolaigazgató."

A felnőttség jele, hogy olyan dolgokat is megteszünk, amiket nem szeretünk, vagy éppen nincs kedvünk hozzá.  Mindezt azért, mert ezek a tevékenységek eljuttatnak minket a valódi céljainkhoz, azokhoz, amelyeket valóban el akarunk érni.

A képzéseknél ez a nemszeretem feladat a képzések teljes dokumentálása. A képzések teljes dokumentálása azt jelenti, hogy minden, az adott tanfolyamhoz tartozó dokumentum megvan.

Ó, te jó ég, már a "dokumentálás" szó is borzasztó! Nem csoda, hogy a nemszeretem dolgok tízes toplistáján stabilan benne van az első háromban. Már a neve sem készteti az embert arra, hogy "jujj de jó, csináljuk, ez izgi!"
Évek óta keresem egy olyan szinonimáját, ami kifejezi, amit jelent, mégsem hangzik olyan ijesztően. Van, aki a "papírozás, lepapírozás" szavakat használja. Igen, egy fokkal jobb, mint a másik, de ennek meg van egy kissé pejoratív felhangja. Apropó, kérlek, oszd meg velünk, szívesen fogadok ötleteket a "dokumentálás" szó szinonimájára, itt a poszt alatt a kommenteknél.

Visszatérve a dokumentáláshoz (jájjjj), ez bizony nemszeretem tevékenység. Gondolj úgy rá, hogy közelebb visz a célodhoz, ahhoz, hogy eredményesen tudjál engedélyezett képzőként működni. 

Hogyan tudod ezt a feladatot, ami, nota bene, rémesebbnek tűnik, mint amilyen, könnyebbé tenni magadnak?
A titok nyitja: csekklista!

Imádom a csekklistákat. Zsolt viccelni is szokott velem, hogy a macskák etetését is csekklista alapján csinálom. 
Badarság. 
A Duna partján sétálást csinálom csekklista alapján. 
Egyszóval, a képzések dokumentálását úgy tudod egyszerűbbé és átláthatóvá tenni, hogy csinálsz egy csekklistát. A csekklistába beírsz mindent, minden papírt, amit az adott tanfolyammal szükséges vezetned. És ahogy megy előre a tanfolyam ideje, pipálod, hogy mi van meg és mit szükséges még csinálnod. A tanfolyam végén, kipipált csekklistával és rendben lévő papírokkal, jó szívvel elteszed az egész paksamétát. És csapra versz egy pezsgőt. Vagy sört. Vagy vizet, amelyiket szereted.


Sok tanfolyamot kívánok Neked, 2 megjegyzés: