Pásztor Eszter blogja a felnőttképzésről: Pillants be a színfalak mögé! Avagy, ha nyugodtan akarsz belevágni az engedélybe ...

2015. március 19., csütörtök

Pillants be a színfalak mögé! Avagy, ha nyugodtan akarsz belevágni az engedélybe ...
... szükséged van információra.
A mai cikkből, mire a végére érsz, 2 kulcs információt tudsz meg. Olyan kulcsfontosságú információkat, amelyek támpontot adnak az engedélyre való felkészülésben.

Próbáltál utánajárni, hogy mivel is jár ez az egész eljárás. Próbáltál ismerősöknél is utánakérdezni. Ezek után az az érzésed, hogy minél mélyebbre ásol, annál több a kérdés és a bizonytalanság. Megértelek. Én is így voltam vele több mint 10 évvel ezelőtt, amikor az első cégem intézményakkreditációját csináltam. Pedig akkor már szakértő is voltam.

Intézménypárti vagyok. Magam is majdnem egy évtizedig intézményvezetőként dolgoztam.
Nem szeretem a kertelést. Akik ismernek, tudják, hogy célratörő és néha kíméletlenül őszinte vagyok.
Eme protestáns tulajdonságom a sármossági paramétereimet olykor a zérus alá viszi.
Intézménypárti vagyok. Pontosan tudom, a gyakorlatban melyek azok a nehézségek, amelyekkel a mindennapokban találkozol. Voltam ott, ahol most Te vagy.

Ezért engedd meg, hogy a mai cikkel segítsek Neked két támponttal. Két támpont, két kályha.
Ezektől el tudsz indulni és bármikor visszatérhetsz hozzájuk, ha már azt érzed, elárasztottak az infók.


Az első kulcsinformáció: az elvárások és a buktatók. 

Igen, tudom, kiújul az ember isiásza mellett a paragrafus undoritisze is a szabályok emlegetésétől. Teljesen emberi, érthető reakció.

Azonban jó, ha tudod, hogy a felnőttképzési engedély egy hatósági eljárás. Egy hatósági eljárás, amit jogszabályok szabályoznak. Nem egyéni vélemények. Nem egyéni meglátások. Hanem jogszabályok.
Lehet, hogy érdemes lenne őket megismerned?

Igen, tudom, nem túl népszerűek. És mégis. A jogszabályok nem csak előírnak Neked dolgokat, hanem segítenek is Neked. Ismerd őket, hogy tisztában légy a keretekkel.
Főleg (FIGYELEM! Uncsi jogszabályveszély: 2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzésről, 393/2013. (XI.12) Korm. rendelet, 56/2013. (XII.4.) NGM rendelet a felnőttképzési eljárások díjáról, 58/2013. (XII.13.) NGM rendelet a felnőttképzési minőségbiztosítási keretrendszerről és a Felnőttképzési Szakértői Bizottságról.

A második kulcsinformáció: mi a fontos és mi nem.

A részletek fontosak, azonban ó, mily könnyű elvesznünk bennük!
Ezt a betegséget sokszor megfigyeltem már a felnőttképzési hatósági projekteknél ügyfeleknél. Szinte mindenkinél kijön. Én is szenvedtem benne anno az első intézményakkreditációmnál. Amikor az ember már a fától nem látja az erdőt. És csak azt látja, hogy még ezt is, még azt is és húúúú, még mennyi elintéznivalóm van!

Három területre fókuszálj: képzési program, személyi és tárgyi feltételek, minőségbiztosítás.
Ezeket ne veszítsd szem elől. Az meg, hogy a teremben a fal sárga, vagy fehér, tök mindegy, csak piszkos ne legyen. :-)

Ezekkel az információkkal felvértezve magabiztosan tudod venni az akadályokat.
Így is lehet, hogy lesznek problémák, mert bármikor történhet bármi, azonban ha ezek rendben vannak, az eredmény meg fog jönni.
A felnőttképzési engedély pedig egy jogosítvány, amivel elkezdhetsz közlekedni olyan utakon, amilyeneken nélküle nem tudnál.


Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter

A felnőttképzési engedélyről még itt olvashatsz:

Az egyik tévhit a felnőttképzési engedéllyel kapcsolatban
Létezik olyan, hogy "csak" nyilvántartásba vétel? 
Felnőttképzési engedély az áfamentesség miatt? Ha nagyban gondolkozol, akkor igen! 1 megjegyzés:

  1. Inkább írhatnál arról,h csak pályázatokon lehet pénzt keresni a tanfolyamokkal!Szégyen!Azért kedvellek, csípem a stílusod.

    VálaszTörlés