Ne is gondolkozz felnőttképzési engedélyben, amíg ezt nem olvastad el!



Az egyik kedvenc témám, hogy ne csak a "papír" miatt szerezd meg a felnőttképzési engedélyt. Hanem azért, hogy jobban működj, így több ügyfeled legyen és nekik jobb tanfolyamokat tudj adni.
Ez egyszerre spórol Neked időt, pénzt és közben megemeli a bevételeidet. Nem harácsolásról beszélek. Arról, hogy szervezetten adod a jót, ennek híre terjed és jönnek Hozzád az ügyfelek.

Mi a leggyakoribb tévhit, amivel találkozol a felnőttképzési engedélynél?

A legtöbben, mielőtt megszerzik az engedélyt, körbekérdeznek. A válasz, amit kapnak: egy csomó dokumentációt össze kell rakni.

Azonban én máshogy látom.

Még amikor nyelvi intézetünk volt, hallottam, mástól jutott vissza hozzám egy internetes fórumon, hogy az egyik ügyfelünk panaszkodott, hogy mit képzelünk, hogy jövünk mi ahhoz, hogy vele a tanfolyam kezdete előtt papírok garmadáját íratjuk alá, pedig csak próbaórára ment be és máshol semmi papírt nem töltettek ki vele.

Sajnálatomat fejeztem ki neki, hogy betartjuk a felnőttképzési és a különböző adótörvények által előírt kötelezettségeket és ennyi papír kitöltetésére vetemedünk.
Egy dolgot nem látott. Hogy egy cégben, legyen az képző cég, vagy éppen bármilyen cég, nincsenek nyilvántartva és figyelve a folyamatok, akkor ott előbb-utóbb elkutyulódnak a dolgok.
És a papír az annak a része, hogy figyelem, mi történik, de a lényeg nem a papír. Hanem, hogy figyelek, tesztelek, javítok, visszacsatolok, fejlesztem a céget.

Emlékszem, az ügyfélszolgálatosnak is mindig mennyi idejébe került a papírokat rendben tartani, igaz, havonta csináltam egy "rovancsot" a képzési dokumentációk között. Egyszer odarakta nekem a papírokat és mondja: "Eszter, már minden OK, ebben már tuti nem találsz semmit."

Kinyitottam az első dossziét és persze, hogy megtaláltam az egyetlen hiányzó láncszemet.
A volt ügyfélszolgálatosom szerint különleges képességeim vannak a hiányzó láncszemek megtalálásában.  Hát igen. Nehéz gyermekkorom volt. Egy maximalista iskolaigazgató anyával, aki, miután kitakarítottam a lakást, felfedezte az egyetlen porosan maradt sarkot a zongora alatt és ennek hangot is adott. :-)

Amellett, hogy valóban sok dokumentációt össze kell rakni, ez igaz, de ha csak a papírokra koncentrálsz, akkor a fától nem fogod látni az erdőt.
Ha csak az lebeg majd a szemed előtt, hogy igen, akkor beszkennelem a szakmai vezető diplomáját, akkor megcsinálom a vagyoni biztosítékot, megírom a minőségbiztosítási kézikönyvet és jajj, hová is raktam az oktatók előzetes szerződését? Akkor valami nagyon lényeges el fog sikkadni.

Igen, a fentiek fontos dolgok. Ha ezek (és még pár más dolog) nincsenek meg, akkor nem fogod megkapni az engedélyt.
A papírok egy következmény és nem a lényeg.
A lényeg az, hogy pontosan tudd, mit csinálsz.

A tanfolyamaid szervezettek?
Fantasztikus oktató vagy, vagy fantasztikus oktatóid vannak. Ha nincs egy keretbe, folyamatba rakva a tanfolyam, akkor előbb-utóbb el fognak kutyulódni a dolgok. És ha elkutyulódnak, akkor ez a bevételeiden is garantáltan meg fog látszani és nem olyan eredménnyel, ahogy szeretnéd.

Gondold át a tanfolyamaidat onnan, hogy belépnek az ügyfelek, odáig, hogy tanúsítvánnyal, sikeresen távoznak. És még tovább, de ez már tényleg csak haladóknak való.
Kezdd az elején azzal, hogy belép, megvan a tanfolyam, lezárás. Hogyan csinálod? Mi a menete? Ki csinál, mikor, mit? Ezt engedélynyelven tanfolyami minőségbiztosításnak híjjuk.
Ha ez rendben van, akkor az alapok rendben vannak. 
Csinálj olyan tanfolyamokat, amelyeknek a hírét viszik.

Az engedélyre tudsz úgy is tekinteni, mint egy csomó dokumentáció összerakására. Részben az is.
Ha azonban a papírok mögé kukkantasz, amit nagyon kevesen tesznek meg, akkor megláthatod azt, ami kiemel Téged a többi tanfolyam közül.


Sok tanfolyamot kívánok Neked,


Pásztor Eszter


Még több infó felnőttképzési engedélyről:


Felnőttképzési engedély az áfamentesség miatt? Ha nagyban gondolkozol, akkor igen!
Felnőttképzési szerződés minta
Ingyenes anyagok felnőttképzési engedélyhez

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?