Legyél a képzők Hosszú Katinkája -- avagy, tépd szét, ami nem jó!




"Minek nevezzelek?" Kérdé a költő, akit, középiskolai magyartanárom szavaival élve, csak hagyjunk, hadd költsön békében. Viszont én Téged nem hagylak, hogy békében költsél és akárminek nevezzed a dolgokat a felnőttképzésben (szigorú szemöldök-összehúzás). :-)
Érdemes tudnod a pontos fogalmakat, mert akkor Neked is könnyebb dolgod lesz, ráadásul, ez is egy lépés a profi képzővé válás irányába. Lássuk, melyek a legnépszerűbb félreértések.

Mit kell széttépned, mint Katinkának a szerződést, mert nem jók?

Az "akkreditáció"

Az örök. Szerintem sosem fog kikopni. A mai napig "akkreditált" képzésekről beszélnek sokan.  Felnőttképzésben már nincs akkreditáció, engedély van. Az akkreditáció kimúlt, béke poraira. Helyette engedély van a felnőttképzésben. A szerepe ugyanaz, mint az akkreditációnak volt a felnőttképzésben: gyakorlatilag egy jogosítvány, egy papír, ami lehetőséget ad bizonyos dolgokra. Pl. arra, hogy ne hagyd az államnál az áfát, vagy elindulj bizonyos megrendeléseknél.

A "hallgató"

Megkérdezed 100 embertől, aki képzésekkel foglalkozik, és garantáltan legalább 90-nek a "hallgató" szó fogja elhagyni a száját. A többinek "diák", vagy "tanuló". Semelyik se jó felnőttképzésben.
Egyébként szinte mindenki a "hallgató"-t használja. Még szakértőktől is hallottam, megszámlálhatatlan alkalommal. A "hallgató" szót nem találod meg a felnőttképzési törvényben. Hallgatók a felsőoktatásban vannak.
A felnőttképzésben a kevésbé költői, annál inkább a pragmatikus "résztvevő" szó az irányadó.
De az "ügyfél" szót is nyugodtan lehet használni. Hiszen ő az. Amikor ő fizeti a révészt. :-)

Az "oklevél"

Rengetegen használják az "oklevél" szót felnőttképzésnél. Nem is tévedhetnének nagyobbat. Szintén nem OK. A felnőttképzésben kizárólag tanúsítványt, vagy látogatási igazolást adhatsz ki egy képzés végén, hogy azt az adott tanfolyamot Gipsz Jakab elvégezte. Ha tudnád, hányszor láttam már, hogy "oklevelet" adnak képzők. Ha a jogszabályokat nézzük, oklevelet csak és kizárólag felsőoktatás adhat.

Az oklevél gyakorlatilag az, amit népnyelven diplomának nevezünk. Persze, jobban hangzik, mint a tanúsítvány. Ugyan még nem láttam senkit rajtaveszteni, pert veszíteni stb. az "oklevél" használata miatt, de szigorúan véve ezzel megsértik a felsőoktatási törvényt, akik ezt adják ki. Szóval érdemes figyelni arra, mit adsz ki.

Mert ez is mutatja, hogy profi vagy.

A profivá válás útja kitartást és igényességet kér.
Hosszú Katinka története több tanulságot is hordoz magában, ebből most egyet szeretnék kiemelni. Azt, hogy Katinka nem alkuszik meg a középszerűséggel. Hogy fejlődni akar és másoktól is ezt várja. Független és tudja, mit akar. Példakép.
Ne feledd, képzőként, tanárként, Te is példakép vagy. Kezdd a szavakkal! :-)


Sok tanfolyamot kívánok Neked,


Pásztor Eszter

 5 hiba, amit kerülj el, ha nyereséget is akarsz a képzéseidből
Az engedélyezés menetének 21 pontja
Hogyan tűnj ki a képzések tömegéből?
Oklevél, vagy tanúsítvány?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?