Pásztor Eszter blogja a felnőttképzésről: Szakmát akarsz elfogadtatni?

2016. február 11., csütörtök

Szakmát akarsz elfogadtatni?
Szerencsére viszonylag korán rájöttem, hogy egy jó szakmának értéke van.
Ha jó szakmád van, jó szakmai tudásod, istenemre, használd ki és ne hagyd, hogy kicsússzon a kezed közül!

Azt is megtanultam a képzési eljárások során, hogy egy szakmát, szakmai képzést elismertetni összetett folyamat.
Az első lépés ez ügyben, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával elfogadtatsz egy szakmai programkövetelményt. Ez egyfajta "központi tematika", amely alapján menni fog az engedélyezett képzés. Ezt szükséges jóváhagyatni. Mi ennek a folyamatnak az alapfeltétele? Miért buknak el sokan?

Miért? Lássuk.

A szakma, a szakmai tudás a legnagyobb értéked.

Fantasztikus a képzésed. Fantasztikus szakmát és tudást adsz az emberek kezébe.
És mindezt minősített, engedélyezett képzésként csinálni, hogy szakmai végzettséget adhass a résztvevők kezébe? Szeretnéd ezt megtenni?

Íme, egy alapvető, sarkalatos pont, amivel szükséges tisztában lenned, mielőtt elkezded a minősítési folyamatot.

A kiváló szakmai tudás nem elég arra, hogy a szakmát el is tudd fogadtatni.
A Kamara elsősorban szakmát fogad el, másodsorban szakmai programkövetelményt. És ehhez ismerned szükséges a játékszabályokat. 

Ha a kiváló szakmai tudásra alapoztam volna az eddig minősített, átment programokat, akár az akkreditációnál, akár most az engedélynél, akkor a 350 eljárás helyett jó, ha 50 lett volna sikeres.
Bántóan, vagy dicsekvésként hangzik?
Nem annak szántam, azért írom, hogy tisztán láss.

Akik ismernek, pontosan tudják, hogy amit gondolok, azt előbb-utóbb ki is mondom.
Ez olykor nem népszerű. Megint jövök a protestáns őseimmel, ez van, szókimondásom a sármossági faktoromat olykor a nulla alá viszi.
De én akkor is kimondom, amit ki kell, azért, hogy működjenek a dolgok. Hogy eredmény legyen.
Lábjegyzet: nincs sem alkalmazottam, sem főnököm, hanem egy társam és ez nem véletlen. Nem hiszek az alá-és fölérendeltségben, mert az drasztikusan csökkenti az őszinteséget és a hatékonyságot. Abban hiszek, hogy a jó dolgok a konstruktív együttműködésből születnek.

Éppen ezért jó, ha tudod, hogy a kiváló szakmai tudás nem recept arra, hogy a Kamara el is fogja fogadni szakmának, amit oktatni szeretnél.
A legrosszabb, amit tehetsz az az, ha csupán a szakmai tudásra alapozol.
Ismerned kell a szabályokat is, hogy mi alapján lehet egy szakmát elfogadtatni.
Mi alapján dönt a Kamara arról, hogy egy szakmai programkövetelmény átmegy-e, vagy sem és később lehet engedélyezett képzésként oktatni és szakmai végzettséget adni vele.

És lássuk be, mivel szakmai végzettséget adsz majd a minősített képzés végén, nem csoda, ha a Kamara szigorú. A helyükben szerintem Te sem adnál akármire jogosultságot. Ez persze nem jelenti azt, hogy szeretem, hogy ennyire szigorú és merev a rendszer, nem szeretem, de ez van, ezzel főzünk és ettől még Neked is tisztába kell jönnöd a játékszabályokkal, hogy sikerrel játszhasd a játékot, eredményes legyél. 

A tudás mellett a szakmai végzettség a legértékesebb, amit a képzés végén adhatsz a résztvevőknek.
Tudnod kell, hogy hogyan tudod ezt megtenni.
És ehhez szükséges tudnod azt, amit sokan nem tudnak: a szakmai tudás nem elég. Ha a szakma, a szakmai programkövetelmény, amit beadsz a Kamarának és szeretnél elfogadtatni, nem fér bele a szabályrendszerbe, akkor a Kamara nem fogja engedélyezni.
Ha belefér, bele tudod rakni a rendszerbe, akkor engedélyezni fogja.

Igen, olyan a képzési minősítési szabályrendszer, hogy nem mindegyik képzés fér bele.
Ezt a döntéshozók több ízben el is ismerték. 10 képzésből jó, ha 7 belefér. Három pedig kiesik a lyukon, a nagy fekete lyukba. Ha hagyod. Ennél a háromnál szükséges máshogy gondolkoznod, kompromisszumokat kötnöd, ismerned a szabályrendszert, hogy esélyed legyen arra, hogy minősített képzésed legyen és valóban oktatni tudd a szakmát és a résztvevők kezébe szakmai végzettséget tudj adni.

A legnagyobb hiba, amit megtehetsz (és ez fontos) és ezt sokszor látom: csak a szakmára és a képzés tartalmára figyelnek, a szabályrendszerre nem.
Legyen bármilyen jó is a szakmai tudásod, ezt akkor tudod elismertetni, ha be tudod passzintolni a játékszabályokba. Hogy a végén tudást és szakmai végzettséget tudj adni a résztvevőknek, értéket adhass, hogy Te is értéket kapj. 


Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter


 
Még több információ:
Mielőtt belevágnál az engedélybe
Egyszerű teszt, hogy eldönthesd, melyik kategóriába tartozik a képzésed
Az engedélyezés menetének 21 pontjaNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése