AJÁNDÉK




Milyen volt 2016? Mit tervezel 2017-re?
A múlt héten több, egészen pontosan két szakmai konferencián voltam. Az egyik eseményre a blogon is megénekelt pezsgőszínű miniszoknyámban mentem. Láttam az arcokon, kik olvasták a cikket. Ahogy egyik példaképem, Steve Jobs mondta: Stay hungry, stay foolish.
A konferenciákon kiderült, jövőre pénzeső várható pályázatokból. És nincs elég képző cég. Erre majd egy kicsit később visszatérek.

Ha már az idézeteknél tartunk. Az egyik kedvenc ❤️ filmemben, a Love Actually -ben -- hoppá, fix karácsonyi programom, ebben az évben még hátravan -- valami ilyesmit mondanak: mikor mondanád el, ha nem karácsonykor?

Elmondom itt, karácsony előtt azt, ami évek óta piszkálja a csőrömet. Állítólag döntéshozók is olvassák a blogot. Talán elgondolkoznak.
Felvállalom, leírom azt, amire minden képző gondol és nem meri kimondani.
Rizikós? Csináltam ennél merészebb dolgot életemben és magamat ismerve, fogok is még.
A felnőttképzésnek, a tanítványoknak, az iskoláknak, az oktatóknak szeretnék segíteni. Az államnak is. Akkor is, ha lehet, nem tűnik fel majd neki elsőre.

Miért nem tesszük vonzóvá az igazi felnőttképzést?
Miért nem támogatjuk a képzéseket széleskörű adókedvezménnyel?
Miért nem támogatjuk közvetlenül azokat, akik tanulni akarnak?

A hétvégén megnéztem az új Star Wars részt, a Rogue One-t, Zsivány Egyest. Az utolsó egy órára nagyon belehúztak, jó volt. A zenébe pedig beletrafáltak. 💓
Íme, egy másik idézet, a legelső Star Wars-ból. Jó, tudom, negyedik epizód, vagy mifene, nem érdekel, nekem ez a film marad a legelső Star Wars.

Szóval:


Leia hercegnő: "Minél erősebben szorítják össze a markukat, annál több csillagrendszer csúszik majd ki az ujjaik közül."
Ezek után Tarkin szétlőtte az Alderaan-t, de ha a teljes sztorit nézem, Leia hercegnő talált telibe.

A felnőttképzésbe pár évvel ezelőtt nagyon belenyúlt az állam. Azzal a gondolattal, hogy ne magáncégek, hanem az állam csinálja a felnőttképzést. Szoros irányítás alatt.
A szakképzési hozzájárulás nagyon sok képző cégnek és embernek adott munkát. Megszűnt 2012. január 1-el.

Indok? Többek között: "visszaélések" voltak. Igen, voltak. És lesznek is. Ez az emberi természet, ezt semmilyen állam nem tudja megszüntetni és mindenféle állam felnagyítja. Erre van az állam, hogy kiszűrje a visszaéléseket, de ne úgy, hogy a dolgozni akarókat is bünteti azzal, hogy kihúzza alóluk a munkájukat.

A szakképzési előtt is volt csapás a tanfolyami piacra. Emlékszem, 2006 végén szűnt meg a felnőttképzés adókedvezménye magánszemélyeknek. Nem volt szép. Az én cégemnek anno ez kb. 20 %-os forgalomcsökkenést hozott. Nem örültem neki kifejezetten.

Igen, tudom, jövőre tíz milliárdok jönnek képzésre pályázatokból. Rengeteg képzőt ismerek.
Az igazi képzők a szívük legmélyén nem pályázatokat akarnak.
Képezni akarnak és pénzt akarnak vele keresni.


A döntéshozók mostani, kimondott célja, hogy az ország összes pontján elérhető legyen a lifelong learning. Ez nagyon jó cél. 👍

A legegyszerűbben és leggyorsabban ezt úgy lehet elérni, ha a leendő ügyfeleket motiválttá teszem a tanulásban. És a képző cégeket a tanításban.
Úgy, hogy vonzóvá teszem társadalmilag a tanulást, a tanfolyamokat, a lifelong learning-et,  adókedvezmény magánszemélyeknek, cégeknek.
Így lesz kereslet a tanfolyamokra és lesz elég képző iskola. Az ország legeldugottabb pontján is.

Az igazi képzők álma egy folyamatos, kiszámítható képzési piac. Ez jó a tanítványoknak is, hiszen ha van egy erős piac, akkor többen keresik a tanfolyamokat, több tanfolyam indul és akik tanulnak, azoknak nagyobb esélyük van, hogy be is fejezzék a tanfolyamot. 

Erre szolgált anno a magánszemélyek adókedvezménye. Céges megrendeléseknél a szakképzési hozzájárulás. Nagyon sok tanfolyamot tartottak így. Évente kb. 7 milliárd-ba került, cserébe rengeteg munkahelyet teremtett és rengeteg ember tanult, képezte tovább magát.
7 milliárd. Költségvetési szinten ez aprópénz.
És mégis, mennyi mindent el lehet vele érni.

A 21. század a gyors változások, az információ, az oktatás százada.
Ebben a környezetben a felnőttképzés, lifelong learning jó. Hasznos.
Boldogabb, továbbképzett embereket termel.
A boldogabb, továbbképzett emberek többet keresnek, több értéket termelnek.
Nő a cégek bevétele.
Nő a munkahelyek száma.
Nő az adóbevétel.
Ez jó a NAV-nak is.
Sok kicsi sokra megy.
Adjuk, hogy kapjunk.

Karácsonyi ajándékként átadok neked egy csokorral a kedvenc idézeteimből, hogy a jövő év izgalmasan induljon. 
Olyan idézetek ismert és elismert emberektől, amelyek azt mutatják, hogy bármilyen nehézségek is vannak, az élet egy izgalmas és élvezetes utazás.
Olyan idézetek, amelyek megmelengetik a lelket, erővel és energiával töltenek fel.
Amikor olvasod őket, azt mondod: ide nekem a világot!😃

Innen tudod letölteni az ajándékot, az idézeteket: 


Tetszett? Küldd tovább barátaidnak, ismerőseidnek, üzletfeleidnek! 



Kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog új évet kívánok, 🎄🎁🎉 


Pásztor Eszter

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?