JÖN jövő héten az új akkreditáció, az engedély?



Az első, saját céges intézményakkreditációt majdnem egy évtizede csináltam. Akkor még "csak" programakkreditációs szakértő voltam. Az intézményakkreditációs szakterületet fél évre a saját cégem akkreditálása után vettem fel. 

Vajh vért izzadtam az első intézményakkerditációra való felkészüléssel? Naná. A múlt homályából is feldereng, hogy hányszor tettem fel a kérdést magamnak: miért? Valamint, hogy "itt most mit akarnak tőlem, mit írjak bele?" Mindenesetre meglett az intézményakkreditáció. :-)

A megszerzett intézményakkreditációt a négy év helyett több, mint két évig tudta a cégem használni. Miért? Mert egyszer csak a döntéshozók gondoltak egyet és egy tollvonással megszüntették a felnőttképzés lakossági adókedvezményét. Helyette a szakképzési hozzájárulásos képzéseknél kötelezővé tették az intézményakkreditációt. Mi, akik lakossági tanfolyamokkal foglalkoztunk, dobhattuk a kukába az intézményakkreditációnkat.

Azonban, ahogy a mondás is tartja, amint Isten, vagy a sors, becsuk egy ajtót, kinyit egy ablakot. 

A cégem forgalma egyik napról a másikra kb. 30 %-ot csökkent. Viszont egyre többen kerestek meg, hogy segítsek nekik az intézményakkreditáció megszerzésében, hiszen szakértő vagyok. Ezeknek a cégeknek meg nagyon kellett az intézményakkreditáció. Miért? Mert szilveszter előtt pár nappal jött ki az intézményakkreditációs kötelezettség a szakképzéses képzésekre és persze január 1-től élt. Pár nap, ennyit hagytak felkészülésre a döntéshozók. 

Így kezdtem bele a felnőttképzési tanácsadási iparágba. 

Úgy tűnik, évek telnek-múlnak, emberek jönnek-mennek, a szokások viszont, aztamindenit, jottányit sem változnak. 
Vasárnaptól, azaz szeptember 1-től él az új akkreditáció a felnőttképzésben, az engedély. Azaz elméletileg hétfőn már be kell tudni nyújtani a hatósághoz az engedélyezési kérelmet. 

Miért írom, hogy elméletileg? Eddig még nem jelentek meg a végrehajtási rendeletek, vagy ha mégis, nagyon nagy titokban. :-) Magyarul: a végrehajtási rendelet az a jogszabály, amelyben leírják, hogy mit és hogyan kell csinálnod, hová kell beadnod és mennyi az annyi stb stb stb. Ez még, fájdalom, nem jelent meg az új felnőttképzési akkreditációval, az engedéllyel kapcsolatban.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ezen a héten még nem jelenhetnek meg azok a rendeletek, hogy a felnőttképzésben az engedéllyel kapcsolatban konkrétan mi a teendő. Egy szó mint száz, elméletileg jövő héttől már nem tudsz felnőttképzési intézményakkreditációt benyújtani, hanem csak az utódját, az engedélyt. Visszafogott lélegzettel várjuk a végrehajtási rendeleteket és az új akkreditációt, az engedélyt. Amint megjelenik, részletes elemzést, felkészítést olvashatsz az Informátorban. Rendeldd meg most, hogy időben megkapd az információkat.

A felnőttképzés hatalmas változások előtt áll. Lesznek, akik elsüllyednek és lesznek, akik felemelkednek. Szerintem felnőttképzésben az akkreditáció utódja, az engedély megszerzése, vagy éppen, az engedély nem megszerzése és nyitás a piaci tanfolyamok felé ad majd Neked felemelkedési lehetőséget.  Ahogy Rhett Butler mondja Scarlett O'Hara-nak az Elfújta a szél-ben: drágám, változásoknál (ő azt hiszem, azt mondja a regényben: civilizációk lerombolásánál és felépítésénél) lehet nagy pénzt keresni. Ez most is áll, a felnőttképzésben is. Légy résen, szerezz információkat és kerülj ki győztesként a változásokból!


 Kellemes hetet kívánok Neked, 


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő

Ui: jönnek a változások és naprakész akarsz lenni, hiányoznak információk? Ha Te is szeretnél naprakészen értesülni a hírekről, rendeldd meg ma az Informátort.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?