FIGYELEM: ellenőrzések a láthatáron!



Jó pár akkreditált intézmény kapott "mikuláscsomagot." Nem, nem tilosban parkoltak, hanem bejelentkezett náluk a hatóság, felnőttképzési ellenőrzésre. Volt egy ígéret döntéshozók részéről, igaz, még régebben, hogy most már az átmeneti időszakban nem khm zargatják az akkreditált intézményeket. Hát kérlek, nem így történt. Múlt héten több akkreditált intézmény ügyfelem is
jelezte, hogy bejelentkezett nála a hatóság, ellenőrzésre.


Szóval figyelj oda, mert mégis vannak ellenőrzések. Ahogy a könyvelőm szokta mondani, jönnek és velencei állótükörrel végbéltükröznek. Ugyan ez rendkívül viccesen hangzik, azonban nem az.
Az ellenőrzéseket vedd komolyan, mert egy átlagos ellenőrzés jóval keményebb, mint egy átlagos akkreditációs helyszíni szemle. Tudom, mert voltam mindkettőn, nem egyszer, nem tucatszor, hanem százszor. Ilyenkor a hatóság által kirendelt szakértők szerintem az átlagnál is khm "vaskalaposabbak".

Mi is történik ilyenkor?

Ha kapsz egy levelet, hogy pár nap múlva jön egy ellenőrzés, akkor először is végy egy nagy levegőt. Ne ess pánikba, mert a pánik a legrosszabb tanácsadó. Mindent szépen készíts össze, úgy, ahogy anno az intézményakkreditációs helyszíni szemlére.

Azzal a különbséggel, hogy most azt is fogják nézni, az akkreditáció érvényessége alatt betartottad-e a jogszabályokat. Nagyon sok apróság van egy ilyen ellenőrzésen. Informátor tagoknak leírtam pár "apróságot", amelyek azonban élet-halál kérdései egy ellenőrzésen.
Legfőképpen egyébként a papírjaidnak kell rendben lennie, mert a papírokban vesszőhibát találni a legkönnyebb. Készülj fel, hogy ne lehessen vesszőhibát találni Nálad, vagy csak nagyon nehezen.

A jogszabályoknak való megfelelés a lényeg, mert a hatóság is ez alapján fog dönteni. Minden más rózsaszín leányálom. Ha a jogszabályoknak megfelelsz, ami hozzáteszem, nem könnyű. akkor könnyebb szívvel várhatod az ellenőrzést. Nem azt mondom, hogy könnyű szívvel, hanem könnyebb szívvel. A jogszabályok olykor szürkék, nem feketék-fehérek, de ilyen, nehezített pályán is tudnod kell győzni.

Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő
Ui: következő Informátor megjelenése jövő héten szerdán, benne: a felnőttképzés új világával kapcsolatos kérdések garmadájára válaszok garmadája.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?