Pásztor Eszter blogja a felnőttképzésről: Szükséged van engedélyre?

2014. március 13., csütörtök

Szükséged van engedélyre?


Mostanra már rengeteg mindent hallottál az új akkreditációról, a felnőttképzési engedélyről. Hadd kérdezzem meg: tudod, hogy mely esetekben van rá szükséged? Infót keresel és beleütközöl a felnőttképzési törvénybe. A 2013. évi LXXVII. felnőttképzési törvénybe.

Te viszont utálod a jogszabályokat. Nyugodj meg. Ez érthető, teljesen természetes, normális emberi reakció. A mindent elárasztó unalom, ahogy jogszabályokról van szó. Ez a tünetegyüttes a paragrafus undoritisz.

A paragrafus undoritisz bárkit megtámadhat. Tünetei: 
az értelmezhetetlen részek mellé kérdőjel-erdő pakolása, 
hajszálak egyenként való kitépkedése, 
jóízű alvások a kinyomtatott törvényre borulva.

A paragrafus undoritisz ellenszere: érthető mondatok. Lefordítom a jogszabályokat értelmes emberi nyelvre. Például kezdjük azzal, hogy ha most fogsz bele tanfolyamba, vagy csinálsz tanfolyamokat, akkor érdemes azt tudnod, hogy mikor kötelező a felnőttképzési engedély. Nem akarsz belesétálni  egy akár többmilliós büntibe? Érdemes tisztában lenned azzal, mikor van szükséged a felnőttképzési engedélyre. 

4 tanfolyamtípus, ahol a felnőttképzési törvény szerint kell a felnőttképzési engedély:
1. OKJ-s tanfolyamok,
2. nem OKJ-s egyéb szakmai tanfolyamok, amelyek támogatottak (értsd leegyszerűsítve: pályázati pénzből finanszírozódnak),
3. általános nyelvi tanfolyamok és támogatott nyelvi tanfolyamok
4. egyéb tanfolyamok (pl. kommunikációs tréning), amelyek támogatottak

Szenvedni akarsz a paragrafus-undoritisz tüneteteiben, el akarsz aludni a felnőttképzési törvény felett? Az infót, hogy mely esetekben van szükséged, vagy éppen nincs szükséged a felnőttképzési engedélyre, a felnőttképzési törvény első paragrafusában találod.
És persze ezekhez még hozzájön az áfamentesség, azaz az engedélyezett képzések áfaementesek.

A felnőttképzési engedélyt befektetésként kezeld. Bizonyos esetekben már a felkészülés is elérheti a több milliós költséget. Ez a befektetés fog Neked pénzt fialni, ha ügyesen kezeled. Azt érdemes eldöntened, hogy melyik ligában akarsz játszani a felnőttképzésben. 

Sok tanfolyamot kívánok Neked, 


Pásztor Eszter
Független Felnőttképzési Szakértő és Tanácsadó