Tegnap "kineveztek" a TELC vezetőjének ... igaz, hogy csak hárman voltunk ... és nyelvbotlás volt :-)



Tegnap járt nálam egy kedves ügyfél engedélyezéssel kapcsolatban. Régóta Informátor olvasó és most elszánta magát arra, hogy mindenképpen akar engedélyt. Mindent elkövettem, hogy lebeszéljem, sikertelenül. Sokat csevegtünk és előkerült a nyelvvizsga kérdése is. Elmeséltem a nyelvvizsgáztatási élményeimet, amikor a nyelviskolánkkal mi is nyelvvizsgáztattunk.

És ha már itt tartottunk, megkérdeztem az ügyfelet: "Tényleg, ki most a TELC nyelvvizsgaközpont vezetője?" Mire ügyfelem habozás nélkül rávágta: "Pásztor Eszter". Megdöbbenéssel elegy csodálkozással néztem. Olyan ismerős volt a név. Aztán az ügyfél rám nézett majd azt mondja: "jaj, Piróth Eszter!" Szuper, akkor nem neveztek ki a tudtom nélkül :-)

A konzultáción az is szóba került, hogy olykor én próbálom "elriasztani" a jónépet az engedélyeztetéstől. Az ügyfelem mondta, hogy ezt nem érti.

Miért próbállak eltántorítani az engedélytől?

Több oka is van. Az egyik okát az eltántorítási kísérleteimnek most leírom ide Neked.
Az engedéllyel hatalmas felelősséget vállalsz magadra. Miért? Két okból is.

Első ok, amiért nagy felelősséget vállalsz az engedély megszerzésével: a megszerzés költsége. 

Sokan mondják, hogy "de hát az eljárási díjak nem is olyan magasak!" Aha. Vigyázz, mert az eljárási díjak könnyen megtréfálhatnak. 


6 tétel, ami könnyen kieshet a zsebedből az eljárási díjon felül: 



1. "A", "B", és "C" képzési köröknél a legalább 500 000-es vagyoni biztosíték, csak az első évben. Ez az összeg később csak nőhet.

2. A felkészítési tanácsadás díja, ha nem mersz belevágni egyedül.

3. A személyi feltételek megteremtésének és/vagy megváltoztatásának költsége.

4. A tárgyi feltételek megteremtésének és/vagy megváltoztatásának költsége.
 
5. A Te kieső munkadíjad költsége.

6. A kiesett bevétel költsége. Azért keletkezhet majd, mert ahelyett, hogy azzal foglalkoznál, amit szeretsz, amihez értesz és pénzt keresnél, az idődet és mentális egészségedet az engedélyre való felkészülésre és jogszabályok kisillabizálására fogod pazarolni.


Tudom, min fogsz majd átmenni.
Tudom, mert az első, saját cégem intézményakkreditációmkor, 10 évvel ezelőtt, mindezeken én is átmentem. Akkor még "csak" programakkreditációs szakértő voltam.
Az engedély az új akkreditáció. A saját cégem intézményakkreditációja, amikor mindent összeszámoltam, akár időben, akár kitépkedett hajszálakban számolom, sokkal több volt, mint azt valaha is gondoltam volna. Pedig akkor már felnőttképzési szakértő voltam. A legrosszabb az információhiány, na meg bizonyos értelemben a kiszolgáltatottság érzése volt.


A másik ok, amiért nagy felelősséget vállalsz az engedéllyel: az engedély fenntartási költsége.

Első tétel: a vagyoni biztosíték összege a jövőben, a felnőttképzési forgalmad növekedésével, nagy eséllyel csak nőni fog.
Második tétel: kétévente kötelező lesz auditáltatnod a minőségirányítási rendszered "A", "B" és "C" köröknél. Kétévente garantált költség.
Harmadik tétel: garantáltan fogsz kapni ellenőrzést. Aminek vagy lesz költsége, vagy nem. Vagy kapsz büntit, vagy nem. A paragrafusok úgy vannak megfogalmazva, hogy egy kis adminisztrációs félrenézésért is könnyen milliós büntetést húzol a nyakadra.

Az engedélyezett felnőttképzőknek nagyon észnél kell majd lenniük.

Ha még bizonytalan vagy az engedéllyel kapcsolatban, akkor inkább olvass, nézz utána, mi merre hány méter. Számolj!

Akkor vágj bele a felnőttképzési engedélybe, amikor tudod, a fenti költségeid meg fognak térülni és az engedély fialni fog Neked. 
Akkor vágj bele a felnőttképzési engedélybe, amikor elfogadtad, hogy vannak benne rizikók. 
Akkor vágj bele a felnőttképzési engedélybe, amikor tisztában vagy azzal, ez nem garancia, hanem egy lehetőség. 
Akkor vágj bele a felnőttképzési engedélybe, amikor tudod, hogy az engedéllyel lesz meg a lehetősége annak, hogy nagyobb bevételre tudsz majd szert tenni.


Sok tanfolyamot kívánok Neked, 



Pásztor Eszter
Független Felnőttképzési Szakértő és Tanácsadó

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?