Pásztor Eszter blogja a felnőttképzésről: Hogyan állapítsd meg, hogy "D" körös képzési engedélyre van szükséged?

2015. január 15., csütörtök

Hogyan állapítsd meg, hogy "D" körös képzési engedélyre van szükséged?
"Eszter, van egy fantasztikus, kompetenciafejlesztő tréningünk, amelyet vállalati megrendelőinknek tartunk, szeretnénk engedélyeztetni, hogyan tudjuk megtenni?"

A tréningek világa a "D" körös képzések világa, a felnőttképzési engedélyeztetésben.
Szó se róla, láttam olyan tréninget, amit gyakorlatilag lehetetlen "D" képzési körben engedélyeztetni, mert annyira egy adott szakmáról szól. De most nem a kivételekről akarok Neked írni.

Szóval, ha tréningről, tehát újfelnőttképzésiül: "egyéb képzésről" van szó, akkor olyan tréningekről, képzésekről beszélünk, amelyek általános képességek, készségek fejlesztéséről szólnak.
Ezeket a képzéseket "D" képzési körben tudod engedélyeztetni. Tudod, az engedélynél képzési körökben tudsz gondolkodni.

Hogyan tudod megállapítani, hogy "D" körös képzésről van szó? 

"D" képzési körös tréningek pl. a kommunikációs, stresszkezelési, önismereti tréningek, ilyen lehet egy általános informatikai ismeretek tréning, egy vezetői kompetenciafejlesztő tréning, egy vállalkozási ismeretek tréning.
Azok a "D" képzési körös tanfolyamok és tréningek, amelyek nem egy behatárolható szakmához kötődnek, hanem olyan készségeket, képességeket fejlesztenek, ismereteket adnak át, amelyeket azok, akik a képzésen ott vannak, később, az életükben hasznosítani tudnak, a munkájuktól függetlenül is.

Az a lényeg, hogy egy "D" képzési körös képzés ne konkrétan egy adott szakmához, munkavégzéshez legyen köthető, hanem inkább készségeket fejlesszen, amelyekkel az életminősége javul a résztvevőknek.

Ezek a "D" képzési körös engedélyek. Ugyanúgy, mint a többi képzési körnél, szakértő által előminősített képzési programmal tudod az engedélyt megkérni.És utána persze, ugyanúgy, mint a többinél, jöhetnek Téged a velencei állótükörrel végbéltükrözni, azaz ellenőrizni. De ma nem vagyok Ludmilla Kropotkinos hangulatban, úgyhogy ma ne beszéljük az ellenőrzésekről. :-)
Lényeg, hogy "D" képzési körben olyan képzést tudsz engedélyeztetni, ami általános készségeket, képességeket fejleszt, ismereteket ad át, melynek segítségével a résztvevők élete jobb lesz, függetlenül attól, milyen szakmában dolgoznak.

Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter

Részletesebben a képzési körökről itt tudsz még olvasni:

5 különbség a FAT akkreditáció és az engedély között
Készülődés a felnőttképzési engedélyre
Csodabogárság, Madonna, felnőttképzés (képzési körök)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése