Pásztor Eszter blogja a felnőttképzésről: Közkívánatra! Változások az elmúlt évben, 1. rész

2014. november 13., csütörtök

Közkívánatra! Változások az elmúlt évben, 1. részLassan-lassan az év a vége felé közeledik. Jön a karácsony és a szilveszter, a pihenés időszaka.
Mozgalmas egy esztendő volt, hogy finoman fogalmazzak.
2013. szeptember 1-el megkezdődött az össznépi (értsd: felnőttképzési) mulatság, fanfár, lufik és bohócok nélkül. Ügyfeleim (ahogy az egyik ügyfelem fogalmazta: "a nép") kívánsága egybecseng a saját elképzelésemmel is, hogy összefoglalom a főbb változásokat. Úgyhogy, íme!

Jó "szórakozást"! Habár az már megvolt az év folyamán.

Először kezdem a jó változásokkal. Az optimizmus jegyében. :-)


2013. szeptember 1-el a következő pozitív változások történtek:


1. Megszűnt a felnőttképzési nyilvántartás
Ez azt jelenti, hogy ha 2013. szeptember 1-től az új felnőttképzési törvény alá nem tartozó képzéseket végzel, akkor sehová sem kell bejelentkezned. Felnőttképzési törvény, vagy más törvény alá nem tartozó, nem engedélyezett képzéseket csinálsz? Nyugodtan tarthatsz tréningeket, tanfolyamokat, képzéseket mindenféle felnőttképzési bejelentkezési kötelezettség nélkül.

2. A felnőttképzési engedély határozatlan időre szól
A régi felnőttképzési akkreditáció az esetek többségében 4 évre szólt. Ezt most egy kicsit megkavarta az új felnőttképzési törvény átmeneti rendelkezések része, de erről majd a jövő heti számban olvashatsz. :-)
A pozitívum, az új akkreditáció, a felnőttképzési engedély a jelenlegi jogszabályok alapján határozatlan időre szól. Persze, az is igaz, hogy kis hazánkban egyetlen dologra bizton számíthatsz: a kiszámíthatatlanságra. :-)

3. Megszűnt a papírhalom beadása az engedély kérelmezésénél
Az engedélyt elektronikusan tudod kérelmezni.
Húúú, emlékszem, amikor az első, saját cégem intézményakkreditációját beadtam. Két, vastag spirálozott anyag volt és minden oldalán alul szignóztuk.
Az engedélyt most elektronikusan tudod beadni és tényleg csak a legszükségesebb papírokat továbbítod a hatóságnak elektronikusan. A dokumentációk többi része majd úgyis a helyszíni szemlén kerül terítékre "A" (OKJ), "B" (egyéb szakmai) és "C" (nyelvi) képzési körnél.

4. Megszűntek a papírhalmok a nem engedélyezett képzéseknél
Szerintem ez a legnagyobb pozitívum.
Megszűnt a képzésekkel kapcsolatos szinte összes dokumentálási kötelezettséged nem engedélyezett képzéseknél.
Az egyetlen kivétel ez alól, mert Magyarországon élünk, miért ne lenne kivétel :-), az OSAP 1665 statisztika.
Ezen kívül minden más papírozási kötelezettséged a nem engedélyezett, felnőttképzési törvény hatálya alá nem tartozó képzéseknél, felnőttképzésügyileg megszűnt. Olllééééé! :-) 

Folyt. köv.

Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter

A felnőttképzési változásokról és az új engedélyről még itt olvashatsz:

Csodabogárság, Madonna, képzési körök
Képzési program sablon bünti-csökkentő tippekkel
Mikor van szükséged engedélyre?Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése