Sushi




Tudod, mit jelent a blansírozás? Hallottál a hidzsikiről? Ettél már rántott tofut?
Mikor voltál utoljára tréningen, workshop-on, tanfolyamon, képzésen?
Én a múlt héten két tréningen is voltam. Az egyik egy sushi workshop volt. A másik legyen titok. :-)
Ma a sushi workshop-ról írok.

A workshop üdítő és pompás volt. Maki Stevenson tartotta és olyan sushikat csináltunk, amelyeket itthon étteremben nem lehet kapni. 5 féle sushi volt, tizenketten, 2-3-as csoportokban csináltuk a sushikat. Az elején Maki bemutatta a hozzávalókat, mesélt kicsit a sushi hátteréről és a japán kultúráról, majd utána nekiláttunk a főzésnek.
Még az elején, amikor Maki bemutatta az aznapi sushikat, mondta, hogy az egyik, Inari sushi, azaz arany sushi, a legnehezebb mind közül. Azonnal gondoltam, na, ezt akarom csinálni. Tőlem függetlenül Zsolt is így gondolta.

Le is stipi-stopiztuk Zsolttal az Inari sushi-t. Mi csináltuk meg. Isteni lett. A többi sushi is finom lett. Mindenki ugye más fajta sushi-t csinált és közben Maki folyamatosan körözött a pult körül, segített, magyarázott és ha valahol karasztrófa készült készülődni, megakadályozta.
Maki olyan maximalista, amilyet ritkán látok. Ez nagy szó, mert maximalista, kontroll mániás családban nőttem fel. De Maki szerintem még anyámon is túltesz, bocsi anyu. :-) Ha csak egy kicsit nem az volt, ahogy annak lennie kell, Maki azonnal kivágta nagy jajgatások és dühös nézések közepette és újrakezdtük. Maki mindenkivel így tett, saját magával is. Az eredmény magáért beszélt, a nagy közös főzés után isteni volt a lakoma.

Miért írom le mindezt? Hogy egy kicsit megdöntsem azt a közkeletű tévhitet, hogy Magyarországon nem fizetnek magánemberek a tréningekért. Na igen, az átlagos, mindennapi dolgokért nem.

Maki workshopja 3 órás volt. 11 000 Ft-ba került/kopoltyú és 2 hónapra előre be kellett iratkoznom, kb. 1 hét alatt betelt a 12 fős csoport, 2 hónappal a workshop napja előtt.
Számoljunk. Tudod, mindig szoktam mondani, hogy számoljunk. 11 000 X 12 = 132 000. 3 órára. Ebből még egy kis bérleti díjat leszámolsz, plusz az anyagköltséget, mondjuk olyan 30 000 Ft-ot max., de akkor már nagyon jócskán rátettem a költségekre. És kijön 102 000 Ft. 3 órára. Nem olyan rossz pénz az.  Sőt. Mindezt Magyarországon, mindezt képzésért.
Érdemes átgondolni, mit oktatsz, kinek, mennyiért és milyen üzleti modellel. 


Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?